Helyi közélet

2018.03.27. 13:09

Elhunyt Szöllősi Zoltán, Balkány díszpolgára

Balkány - Jól ismerte a nyírségi tanyavilágot, amely gyakran megihlette.

Balkány - Jól ismerte a nyírségi tanyavilágot, amely gyakran megihlette.

2018. március 21-én, a költészet világnapján, hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után Budapesten elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító. Balkány díszpolgára 73 éves volt.

Szöllősi Zoltán felmenőinek évszázados gyökerei voltak a Nyírségben. Gyermekkorát a régi szabad magyar családok, a Szöllősiek és Káplárok által alapított Nádaspusztán töltötte, Szöllősi Zoltán szerint helyesen: Nádastanyán.

Kötetek, kitüntetések

Húszévesen került Budapestre, 1971-ben mégis úgy döntött, hogy vissza kell térnie gyerekkora helyszínére, mégpedig oda, ahol ő is felnőtt és iskolába járt.

1974-ben jelent meg első verseskötete, a Csontkorall, amelynek címadó versét is a nyírségi tanyavilág gazdag, de ekkor már pusztuló kultúrája ihlette. Ezután még nyolc kötete jelent meg, az utolsó a Fölöttem a tenger (2014) című, az összegyűjtött verseket, a teljes költői életművet tartalmazó volt.

Szöllősi Zoltán alkotóművészetét Ratkó József-díjjal, Arany János-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal ismerték el, 2014-ben Balkány alapításának 800., várossá nyilvánításának 10. évfordulóján a település díszpolgárává választották. 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök, Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában