Helyi közélet

2018.03.09. 11:20

Emlékezik a város a hőseire

Kemecse - A történészek szerint Répásy Mihály lett volna a tizennegyedik aradi vértanú.

Kemecse - A történészek szerint Répásy Mihály lett volna a tizennegyedik aradi vértanú.

Ha nem lesz a kolerajárvány áldozata Szegeden 1849 nyarán a kemecsei származású Répásy Mihály honvédtábornok, akkor a történészek szerint ő lett volna a 14. aradi vértanú, ugyanis közvetetten fontos szerepe volt a sikerekben.

Kifogástalan lóállomány

Az Országos Honvédelmi Bizottmány ugyanis 1848 végén megbízta a honvédsereg újoncozási és pótlovazási ügyeinek intézésével. Répásy tábornok így az alakuló honvédsereg egyik szervezője volt és ezen a területen elévülhetetlen érdemeket szerzett, több egykorú szerző bámulattal emlékezett meg a kifogástalan lóállományról, amire akkoriban egy hadseregnek nélkülözhetetlen szüksége volt. Halálát követően a Tisza-parti városban temették el, hogy aztán majd 2007. március 14-én újratemessék szülővárosában, a kegyeleti parkban.

A városnak tehát van saját hőse is, azonban a hagyomány szerint az 1848-as ­forradalom és szabadságharc felidé­zését Kossuth Lajos szobránál ­kezdik. Így lesz ez március 14-én is: az érdeklődők 14.30 órakor a ­mell­szobornál ­megtekinthetik az általános iskola tanulóinak műsorát, majd elhelyezik a hála és a tisztelet koszorúját. A magyar történelem dicső fejezetére emlékezők átsétálnak a kegyeleti parkba, ahol ünnepi beszédet mond dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az ünnepség keretében adják át a díszpolgári címet, katonai tiszteletadással megkoszorúzzák Répásy Mihály honvédtábornok és a kemecsei hősök emlékművét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában