Helyi közélet

2018.03.23. 07:19

Eredmény van, ahogy még feladat is

Nyíregyháza - Egy év alatt nyolcezerrel csökkent a megyei álláskeresők száma – mondta Román István kormánymegbízott.

Nyíregyháza - Egy év alatt nyolcezerrel csökkent a megyei álláskeresők száma – mondta Román István kormánymegbízott.

– A tavalyi év gazdasági teljesítménye nem egy kiugró eredményt takar, hanem nyolc esztendő munkáját foglalja magában, nyugodtan nevezhetjük egy tendencia folytatásának – köszöntötte a Continental Aréna vendégeit Szabó István.

A megyei közgyűlés alelnöke hozzátette: remek esemény ez az állásbörze, hiszen ebben a régióban kulcsszó a foglalkoztatás.

Felmérik az igényeket

– A megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat közösen dolgozik azon, hogy a térség foglalkoztatási helyzete javuljon. Folyamatosan felmérjük a munkáltatók igényeit ahhoz, hogy a jövőbeni prioritások, fejlesztések irányvonalait meghatározzuk – utalt a megyei és a helyi foglalkoztatási paktumok jelentőségére Szabó István. – Hatvan cég, ötszáz álláshely ezernyolcszáz négyzetméteren – támasztotta alá a Kelet-Magyarország Állásbörze jelentőségét puszta számadatokkal Nyéki Zsolt.

Lapunk főszerkesztője hozzátette: a látogatók potenciális álláskeresők, akik zöme kész önéletrajzzal érkezett az eseményre.

– Az itt kiállítók is azt várják, hogy új alkalmazottakat találjanak. Remélem, mindenki várakozása teljesül – fogalmazott Nyéki Zsolt.

Az állami szándék kevés

Az állásbörzével párhuzamosan egy szakmai fórumnak is helyt adott a Continental Aréna. Ezen Román István konkrét számadatokkal támasztotta alá a megye munkaerő-piaci fejlődését.

– 2010-ben 185 ezren dolgoztak a megyében, a legutóbbi hivatalos adatok alapján ez a szám most 250 ezer. A jelen kihívása az, hogy minél többen kerüljenek át a közfoglalkoztatásból a versenyszférába – mondta a megyei kormánymegbízott, aki szerint az állami akarat ezen a téren önmagában kevés, az előrelépéshez szükséges az emberek együttműködése is.

Kiemelte: 2016. harmadik negyedévében közel 30 ezer munkanélkülit regisztráltak a megyében, ez a szám egy év alatt nyolcezerrel csökkent. A megyei kormányhivatal vezetője beszélt még két, európai uniós forrásból finanszírozott projektről is. Eszerint az „Ifjúsági garancia” munkaerő-piaci program lényege, hogy azoknak a 15 és 24 év közötti fiatalok számára, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak már négy hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

– Az „Út a munkaerőpiacra” program célja, hogy a 25 év feletti álláskeresők és inaktívak, különös tekintettel az alacsony iskolai végzettségűekre, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését támogassuk, elősegítsük az átjárhatóságot a közfoglalkoztatásból a versenyszférába – emelte ki Román István, majd hozzátette: ezek a programok tavaly közel 5000 ember elhelyezkedését segítették.

Segítik a működést

– A kis- és középvállalkozások mindennapjait és működését igyekszünk segíteni – mutatta be röviden az OFA feladatait dr. Karakó László ügyvezető igazgató. Mint azt elmondta: a „de minimis” keretig tudják támogatni a cégeket, küldetésük amolyan preventív, azaz megelőző jellegű.

– A nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak igyekszünk mentőövet dobni, erre négy milliárd forint áll a rendelkezésünkre. Eddig 155 szervezetet támogattunk, ez 8000 munkahely megtartását jelentette – foglalta össze röviden az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. feladatát dr. Karakó László ügyvezető, aki előadása végén kiemelte: az utóbbi időszakban több mint húszezren jöttek vissza külföldről Magyarországra dolgozni.

Fő szempont a cég versenyképessége

Krámer Zoltán, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke, a Nyírség-Hasso Kft. tulajdonosa a szakmai fórumon aláhúzta: javítani kell a szakképzés minőségén.

– Hamarosan befejeződik egy 500 milliós fejlesztésünk Gávavencsellőn, de bajban vagyunk, mert nem tudjuk, honnan szerezzünk 25 új alkalmazottat – világított rá a helyzet fonákjára az élelmiszer-ipari cég vezetője, majd hozzátette: a képzés azért is szorul átalakításra, mert egy lakatos ma már nem azt csinálja, mint mondjuk húsz éve, hanem sokkal univerzálisabb feladatai vannak.

– Számunkra alapvetés, hogy megtartsuk a piaci pozíciónkat, ezt a fejlesztésekkor is figyelembe kell vennünk. Ha bővítjük az alkalmazotti létszámot, azt csak abban az esetben tehetjük, ha azzal párhuzamosan a piaci pozíciónk is megmarad – említette Krámer Zoltán.

TG


Szükség van a hasonló rendezvényekre, mert így közvetlenül szólhatnak az álláskeresőkhöz

A kiállítók örömmel fogadták lapunk meghívását a csütörtöki állásbörzére, így a HOGO osztrák munkaközvetítő cég is, melynek képviselőivel, Harsányi Mariannával és Zöld Zoltánnal arról beszélgettünk, milyenek a benyomásaik rendezvényünkről és az álláskeresőkről.

– Nagyon sokan látogattak el a standunkhoz a nap folyamán, érdeklődtek, információkat gyűjtöttek. Mi elsősorban német nyelvismerettel rendelkező férfiakat keresünk építőipari munkákra, de ez nem jelenti azt, hogy hölgyeket nem tudunk kiközvetíteni, hiszen rájuk is szükség van – főként a raktárakban és a vendéglátóiparban – sorolta Harsányi Marianna personal manager.

Közvetlen kapcsolat

Kollégája hozzátette: a Kelet-Magyarország állásbörzéjéhez hasonló rendezvényekre szükség van, hiszen így közvetlenül szólhatnak az álláskeresőkhöz.

A FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai üzemének standja kifejezetten népszerű volt, ami nem csoda: ki tudna ellenállni a Túró Rudik, krémtúrók és egyéb finomságok csábításának? – Szeretnénk bekapcsolódni a megye vérkeringésébe és tudatosítani az emberekben, hogy mi gyártjuk a Pöttyös-termékeket, erre pedig remek lehetőség az állásbörze – mutatott rá Nagyné Dobra Viktória. A cég HR-ese elárulta: vannak nyitott pozícióik, elsősorban technológust keresnek, s azt remélik, a Nyíregyházi Egyetem hallgatói között akad olyan, aki betöltheti ezt a munkakört.

CSA


[related-post post_id="3803465"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában