Helyi közélet

2018.03.27. 13:44

„Ezek azok a kincsek, amelyekre mindig vágytunk, s amelyeket mindig vissza akartunk szerezni Magyarországnak”

Nyíregyháza - Mától három héten keresztül Nyíregyházán is megtekinthető a páratlan értékű és szépségű Seuso-kincs.

Nyíregyháza - Mától három héten keresztül Nyíregyházán is megtekinthető a páratlan értékű és szépségű Seuso-kincs.

Ahogy azt dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató is hangsúlyozta, egy többszörös ünnep különleges pillanatainak lehettek részesei mindazok, akik kedden délelőtt ellátogattak az idén 150 esztendős Jósa András Múzeumba. Városunkba és a szabolcsi közgyűjtemény falai fala közé ugyanis megérkeztek néhány nappal ezelőtt a Seuso-kincsek, s a nem mindennapi vándorkiállítás kapuit ezen a napon nyitották meg a látogatók előtt. Az ünnepélyes megnyitón szinte mindenki megjelent a város prominensei közül, érdeklődésük természetesen a rendkívül értékes, s a Magyar Nemzeti Múzeum termeit ritkán elhagyó kincsnek szólt elsősorban, ugyanakkor tisztelgést is jelentett a megyeszékhely sikere előtt, hiszen mindössze 6 város élhetett a kivételes lehetőséggel.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója büszkén fogalmazta meg köszöntőjében, hogy „ezek azok a kincsek, amelyekre mindig vágytunk, s amelyeket mindig vissza akartunk szerezni Magyarországnak" –, s 25 év erőfeszítéseinek az eredményeképpen – Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben megfogalmazott szavaival élve – két lépcsőben végre ismét hazakerült „a családi ezüst”. – A Seuso-kincs azért fontos része a magyar kultúrának, mert a magyarságunkat és az európaiságunkat is egyszerre fejezi ki. Ez az ember, Seuso, akinek az ezüstkincseket ajándékozták, Pannóniában élt, a mindennapjait is itt töltötte, s mindez erőteljesen jelzi, milyen mélyen van betagozódva Magyarország, a magyar kultúra az európai kultúrába – hangsúlyozta Varga Benedek, elárulva hallgatóságának azt is, hogy a kincs piaci értéke valahová 50 és 60 milliárd forint közé tehető. Tíz ilyen leletegyüttes van Európában, a Seuso-kincs méreteit tekintve az első három közé tartozik, kifinomultságát tekintve viszont egyedülálló.

Dr. Kovács Ferenc polgármester elsősorban a köszönetét fejezte ki, amiért Nyíregyháza – ez a kultúraszerető és kultúraápoló város – is kiállíthatja az anyagot, s megígérte, hogy a mostani alkalomnak hasonló, nagyszabású folytatása is lesz.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI államtitkára elsősorban arra mutatott rá a történelmi jelentőségi esemény kapcsán, hogy Európa védőbástyája vagyunk, azzá avatott bennünket a történelem, s mi kiálltuk annak viharait. – Az, hogy ma Magyarországon látható ez a kincs, megmutatja a hozzáállást, amit az ország az utóbbi időszakban is képvisel. Elvették nemzetünk jogos tulajdonát, de volt annyi erőnk, hogy vissza tudtuk azt szerezni – hangsúlyozta a sportért felelős államtitkár. Mindezek után a Colonia Rostalló római kori hagyományőrző csoport sorfala között beléphetünk a páratlan leletanyag gondosan őrzött termeibe.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában