Helyi közélet

2018.03.02. 18:56

Gyógyturizmus és esélyegyenlőség Tiszalökön

Tiszalök - A cél: egyetemi szintű ellátást biztosítani a legtávolabbi településen élőknek is.

Tiszalök - A cél: egyetemi szintű ellátást biztosítani a legtávolabbi településen élőknek is.

Nemzetközi színtérre lépett ki a Mona-System Egészségügyi Informatikai Konzultációs Rendszer, amelyet dr. Zsonda László főorvos, a Hungaromed-Group Kft. ügyvezető igazgatója mutatott be pénteken Tiszalökön. A szabolcsi kisváros néhány órára bekapcsolódott a kontinensek közti magas szintű párbeszédbe: Skype-kapcsolat és az internet révén megtudhattuk Szente Annától, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökétől, hogy az ott élő, mintegy 350 ezer fős magyar közösség tagjai az alapbiztosításuk és a minőségi egészségügyi ellátás mellett is szívesen ülnek repülőre, hogy Magyarországon végeztessék el a fogászati kezelést. Bostonból (USA) dr. Matolcsy Sándor professzor, az Amerikai Sürgősségi Társaság vezetőségi tagja tízszeres árkülönbségről szólt, Ausztráliából Guth Csilla is a gyógyturizmust, mint a kölcsönösen előnyös együttműködést emelte ki. A török-iraki határról Gáspár Sándor is az itthon elvégezhető műtétek iránti igényről beszélt.

Három évtizede az USÁ-ban találkozott Zsonda főorvos a kárpátaljai gyökerekkel rendelkező S.A.R.A. (megosztható amerikai források külföldön) Alapítvány képviselőjével. Elhatározták, hogy a diaszpórában, a világ bármely pontján élő magyaroknak lehetőséget teremtenek az egészségügyi hozzáférésben az esélyegyenlőséghez. Ehhez a főorvos és munkatársai kifejlesztették azt az informatikai rendszert, amely kapcsolatot teremt a mentő, a kórház, a bárhol tartózkodó páciensek, és az orvostechnológiai berendezésekkel jól felszerelt központokban dolgozó szakorvosok között. A humán erőforrás egyre kevesebb, az igények nőnek, és az informatika lehet a közvetítő a gyógyító team és a beteg közt. A S.A.R.A. Alapítvány ügyvezető igazgatója, dr. Pándi-Szekeres Dávid elmondta: professzionális központot hoztak létre Tiszalökön, s a konzultáció mellett megnézhették a vendégek a jól felszerelt rendelőket, vizsgálókat. Ars poeticájuk: egyetemi szintű ellátást biztosítani a legtávolabbi településen élőknek is, a kanadai jégmezőktől az ausztráliai sivatagig, a határainkon túl élőknek és az anyaországiaknak egyaránt.

- Tóth Kornélia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában