Helyi közélet

2018.03.20. 17:47

Gyűjtik és mentik az értékeket Nyírteleken is

Nyírtelek - Negyedik állomásához érkezett a Lépésről értékre hazánk tündéri mezején, azaz értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben elnevezésű tájékoztató sorozat, amely megyénk értékeit mutatja be a sajtó képviselőinek, az újságokon, televíziókon, rádiókon keresztül pedig a megyében élőknek.

Nyírtelek - Negyedik állomásához érkezett a Lépésről értékre hazánk tündéri mezején, azaz értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben elnevezésű tájékoztató sorozat, amely megyénk értékeit mutatja be a sajtó képviselőinek, az újságokon, televíziókon, rádiókon keresztül pedig a megyében élőknek.

Ezúttal a nyírteleki Kedvesház volt a helyszín – az intézmény pedagógiai programját tavaly novemberben vették fel a megyei értékek közé.

Országosan is egyedülálló

– Nem először vagyunk itt és nem is utoljára – fogalmazott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, aki a Kedvesházban alkalmazott módszerről azt mondta, az egy olyan egyedi kezdeményezés, ami Nyírteleken szökkent szárba, ám az országos oktatáspolitikában is fontos nóvumot képvisel. – A megyei értéktár folyamatos bővülése azt jelzi, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben nagyon komoly értékmentő és -gyűjtő munka folyik, de sok épület, természeti kincs, művészeti együttes és jeles személyiség van még, ami és aki érdemes arra, hogy ezen a nemes listán szerepeljen. A bizottságunk annak örül, ha sok a dolga, azaz ha sok jelölés érkezik: ez biztosítja, hogy legfontosabb örökségeink fennmaradjanak.

– A 2012-es, hungarikumokról szóló törvény tette lehetővé a kulturális identitásunkat megerősítő, a hagyományainkat megmutató értéktárak létrehozását, és teljesen érthető, hogy a 101 érték közé, a bokortanyák, a Kabay-módszer, Bessenyei György munkássága, vagy a tiszadobi Andrássy kastély mellé a nyírteleki Kedvesház pedagógia módszere is odakerül – mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Ez egy különleges program, ami élménnyé teszi a tanulást, és játékos formában vezeti rá a gyerekeket arra, hogyan kell tanulniuk. Mindez segíti őket abban, hogy ledolgozzák a hátrányaikat, és legyen esélyük a továbbtanulásra, de kiváló módja a lemorzsolódás csökkentésének is. A sikereikre országos szinten is felfigyeltek, ennek eredményeként kerülhetett be a Kedvesház a Kollégium Plusz projektbe, amelyben hat intézmény vehet részt. A modellprogram három évig tart, ez idő alatt támogatják a kollégiumi körülmények között élő, hátrányos helyzetű családban nevelkedő gyermekek oktatását, de a program hatékonyan járul hozzá a diákok továbbtanulásához is – mondta a képviselő.

Komoly háttérmunka

A tájékoztatón dr. Galambos Ildikó, a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának vezetője elmondta: komoly háttérmunkát végeznek az értéktár működtetésében. – Fontos, hogy a feladatkörrel járó hatósági feladatokat gyorsan és hatékonyan hajtsuk végre, de ha igény merül fel a települési önkormányzatok és a hivatalok közötti együttműködésre, a koordinációs szerepkört is betöltjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában