Helyi közélet

2018.03.18. 14:28

Ha kilátástalanul néz ki a szélvédő

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden résből, hasadékból gondosan ki kell törölni a vizet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden résből, hasadékból gondosan ki kell törölni a vizet.

Hiába itt a március, még mindig a mínuszok dominálnak. Télen sok szennyeződés rakódik a kocsikra, mivel a többi kocsi felveri az útról a sarat, a hólevet. Az autósok zöme nem mossa a járművét, mert úgy gondolják: felesleges, hiszen utána úgyis pillanatokon belül ugyanolyan koszos lesz. A rendszeres autómosás télen sem maradhat ki. Különösen az autóra fagyott hóra kell nagy figyelmet fordítani.

A sok mosás sem szerencsés

– A saras, sóleves szennyeződések korrodáló hatásúak, ezért gyorsabban tönkreteszik a kasztnit, mintha csak esővízről lenne szó. Célszerű akkor is lemosni az autót, ha nem a legszebb az idő. Arra azért ügyelni kell, hogy a hidegben könnyen befagyhat a mosás után visszamaradt víz – mondta Bártfai László, a Kovács Autó szerviz referense.

– Minden résből, hasadékból ki kell törölni a vizet, mivel kellemetlen, ha reggel nem tudjuk kinyitni az autó ajtaját. A legtöbb sérülést a seprűvel vagy a jégkaparóval tologatott kosz okozza a fényezésen. A szakműhelyben vagy a kocsimosóban nagynyomású vízzel a sót, a sarat, a latyakot eltávolítják, majd a szinte tiszta autót vakszos, samponos szivaccsal lemossák, utána ismét nagynyomású vízzel leveretik és szárazra törlik.

A téli autómosás nem csak esztétikai szempontból fontos, ugyanis az utakon lévő sólé nagy károkat tehet a karosszériában. Ugyanakkor a túlságosan gyakori autómosás nem tesz jót. Mosás közben számtalan anyag és vegyszer érintkezik az autó felületével, amik közül sok ártalmas lehet. Mielőtt a személyzetre bíznánk a járgányt, be kell hajtani a visszapillantó tükröket, és le kell csavarni az antennát. Az utólag felszerelt díszlécekkel, spojlerekkel, ködlámpákkal óvatosan bánjunk.

Adjunk a minőségre!

Az esztétikumon és értékmegóváson túl az autóápolásnak fontos szerepe van a közlekedésbiztonságban. A nem megfelelően tiszta szélvédő, fényszóró nagyon megkeserítheti a vezetést. A fényszórók búráját sem szabad kihagyni a csutakolásból, mert a lámpák fényereje erősen csökkenhet a kosz hatására. Jó minőségű jégoldót és téli ablakmosó koncentrátumot kell használni, olyat ami nem károsítja a gumitömítéseket és a fényezést. A gyengébb minőségű szélvédőmosók és jégoldók képesek eltávolítani a fényezésvédő szigetelő- és vakszos bevonatokat.

Ha pedig már tavasziassá válik az időjárás, mindenképpen alaposan le kell mosni a járművet, és az alvázról sem szabad megfeledkezni. Az idősebb gépjárműveknél a motormosás is célszerű, ám ezt mindenképpen szakember végezze, nehogy károsodjon a motor.

LTL


Szubjektív

Ha én sólé volnék, folyton-folyvást folynék. Megértő szemekkel átnéznének rajtam, akkor lennék boldog, ha mindent bepiszkoltam. Ha én kocsi volnék, mindig tiszta lennék, minden álmos reggel napfénytől ragyognék. Ha pedig a mínuszok visszavonulót fújnak, a régi autók a sterilizáló sterimós mosásokkal hatnak újnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában