Helyi közélet

2018.03.29. 19:51

Immár összesen húszezren tettek állampolgársági esküt Nyíregyházán

Nyíregyháza - Ha nem is egy országban élünk, egy közösséget alkotunk – hangsúlyozta Magyar Levente államtitkár.

Nyíregyháza - Ha nem is egy országban élünk, egy közösséget alkotunk – hangsúlyozta Magyar Levente államtitkár.

A főváros után nálunk, a szabolcsi megyeszékhelyen tettek a legtöbben honosítási esküt a kettős állampolgárságról szóló törvény megszületése óta. Ezidáig összesen több mint egymillió új honfitárssal gazdagodott hazánk – hangzott el csütörtökön Nyíregyházán, a belvárosi házasságkötő teremben tartott ünnepélyes állampolgári eskütételen, ahol – dr. Kovács Ferenc polgármester szavait elismételve – közel hatvanan fogadták: „Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen!”. A gróf Károlyi Ferenc teremben a Cantemus fiúkórus és a Nyírség Táncegyüttes tagjai nívós előadásokkal nyűgözték le a meghívottakat.

Hivatalos sorsközösség

Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében kiemelte: az állampolgárság megszerzésével jogok, lehetőségek és kötelezettségek egyaránt járnak. Hozzátette: a nemzeti összetartozás jegyében a város különösen fontosnak tartja a külhoni magyarokkal kiépített kapcsolatok ápolását, erősítését.

Fotók: Pusztai Sándor

– Ma önök hivatalosan is sorsközösséget vállalnak a magyar nemzettel. Lelkileg mindig is ide tartoztak, ma jogi értelemben is belépnek a nemzet kötelékébe. A magyar gazdaság rendkívül jól teljesít, újabb és újabb nagy beruházásokról szólnak a hírek, ám megvallom, számomra ezek egyike sem olyan lélekemlő, mint ezek a pillanatok, amikor honfitársakkal gazdagodik a magyar nemzet. Ha nem is egy országban élünk, egy közösséget alkotunk – hangsúlyozta Magyar Levente államtitkár, majd a közelgő országgyűlési választásokra utalva rámutatott: a frissen honosítottak immár közjogi értelemben is felelősek Magyarország sorsáért, a választások kimenetele a határon túliak életére is hatással lehet.

Nagyon meglepődtek

A frissen honosítottaknak – dr. Szabó Tünde és Magyar Levente államtitkárok jelenlétében – a város első embere nyújtotta át az okleveleket. A Szatmárnémetiből érkezett, kétgyermekes Matiz házaspár – Ferenc és Brigitta – ekkor tudta meg, hogy ők a húszezredikek a Nyíregyházán honosított állampolgárok népes táborában! – Nagyon meglepődtünk, amikor elsőként minket szólítottak minket az emelvényhez. Határtalan boldogságot éreztünk, kár, hogy a fiaink, Krisztián és Kristóf – nem lehettek jelen ezen a különleges eseményen – mesélte az ünnepi pillanatok után lapunknak Matiz Brigitta Klementina.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában