Helyi közélet

2018.03.04. 09:19

Intenzívebb agrártermelés

Nyíregyháza - Napjainkban generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, s ez alól megyénk sem kivétel.

Nyíregyháza - Napjainkban generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, s ez alól megyénk sem kivétel.

– Az Agroker Holding Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalatok Top100-as listáján 2016-ban a 13. helyet foglalta el, míg a mezőgazdasági kereskedelmi szektorban az előkelő 2. helyen állt. A holding kereskedik input anyagokkal (növényvédőszer, műtrágya, vetőmag, termésnövelő anyagok) és műszaki termékekkel, foglalkozik gépek forgalmazásával, továbbá terménykereskedelemmel, finanszírozással. Az Agrokert Kft. pedig egy közel 100 hektáros gyümölcsösben gazdálkodik, ami első sorban alma, egy kevés szilva és meggy – mutatta be az Agroker Holding Zrt.-t Pintér István vezérigazgató, aki a holding egyik leányvállalatának, az Agrokert Kft.-nek is ügyvezetője.

Több input anyag

– Nem csak az elmúlt évben, sőt, ha szántóföldi növénytermesztést nézzük a megelőző 6 vagy akár 10 évben is ez volt a legtöbbet profitáló ágazat a mezőgazdaságon belül – értékeli a múlt évet Pintér István. – Ez abban is megmutatkozik, hogy a szántóföldi növénytermesztés – a kritikus problémák ellenére – évről-évre jól teljesít. Ez pedig élénkíti az input anyag piacot. Az időközben megjelenő egy-egy pályázat pedig fellendíti a gép, illetve műszaki berendezések iránti keresletet. Tavaly ez a kettő együtt volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A gyümölcstermesztési ágazat a lokális fagyok, katasztrófák ellenére jó, vagy erősen közepes hozamot és nagyon jó árbevételt ért el. Erre év végén jelentek meg a kertészeti géppályázatok eredményei, generálva egy gépek iránti plusz igényt. A jó színvonalon gazdálkodók egyre intenzívebb termelést valósítanak meg, amire mi a Magyarországon is elérhető világszínvonalú input anyagok kínálatának szélesítésével kell reagáljunk. Ezeknek a top anyagoknak a használatával élnek is a legtörekvőbb gazdák, akiknek a hazai hozam háromszorosát is megtermelő Dél-tiroli gazdák jelentik a mintát.

– Kitörési pontnak mi az informatika és a precíziós gazdálkodás erősödését látjuk. Ez szántóföldön már korábban megindult, de a zöldség- és gyümölcságazat gyakorlatában is látható. Erre a versenyképesség megőrzése érdekében szükség is van. Ennek a záloga pedig egyebek mellett a precíziós gazdálkodás elterjedése, ami nem pusztán egy divatos szó, hanem már gyakorlat. Ez beleillik abba képbe, hogy napjainkban generációváltás zajlik a mi megyénk mezőgazdaságában is. „Elöregedett” a gazdatársadalom, az input anyag beszerzők több mint kétharmada 60 év fölötti, akik előbb-utóbb átadják a stafétát.

Kutatják az utánpótlást

– A munkaerőhiány megkerülhetetlen kérdés az ágazat számára, két területen is. Az tény, hogy a munkaerőhiányban a közmunkaprogram nem biztos, hogy pozitív hatással van a mezőgazdasági idénymunkára, amelynek mára abszolút versenytársává vált. Itt tehát a képzetlen munkaerő hiányáról van szó, de probléma a képzett munkaerő hiánya is. Sajnos sokkal kevesebben választják az agrárgépész képzést mint amennyire szükség lenne a gyakorlatban – állapította meg Pintér István. – Gépkereskedőként tagjai vagyunk a gépforgalmazók országos szövetségének (MEGFOSZ), a szervezetben egyre több szó esik arról, hogy manapság már 60-70, vagy akár 100 milliós értéket is képvisel egy kombájn, s vannak hasonlóan drága egyéb eszközök is, amelyekre a vállalkozók nem találnak szakképzett munkaerőt. A mezőgazdaságban használatos traktorok, kombájnok fejlesztői csúcstechnikák alkalmazásában már néhány évvel megelőzik az autóipart is. Nyilvánvaló, hogy ezek üzemeltetéséhez képzett dolgozókra volna szükség, de nincs elegendő. A családi gazda egyetemet végzett gyermeke pedig már nem akar traktorozni, ám nehéz találni megfelelő képzettségű gépész szakmunkást.

Fontos a nyelvtudás is

– Sajnos a fiatalokban még mindig él erről a szakmáról a sztereotípia, hogy az a villáskulcsról és a gumicsizmáról szól. Ezért is szerveztünk a MEGFOSZ-szal egy akciót „Legyél te is Mezőgépész!”. Toborozni próbáljuk a szakmára a fiatalokat. Azt szeretnénk tudatosítani, hogy a mai mezőgazdaság magas technikai színvonalával, informatikai tudás igényével jó életpálya lehetőséget kínál a mai ifjúság számára. A holdingnál is egyre nagyobb szükségünk van jól képzett, angolul is értő dolgozókra, de nem találunk érdeklődő, velünk szerződni hajlandó fiatalokat.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában