Helyi közélet

2018.03.29. 13:21

Jég veled: kiépül a rendszer

Balkány - Pálosi László és Baracsi Endre is méltatta a jégvédelmi rendszert.

Balkány - Pálosi László és Baracsi Endre is méltatta a jégvédelmi rendszert.

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül húsz százalék volt a jégkár aránya – fogalmazott Rácz Imre, a NAK megyei elnöke Balkányban szerdán. Hozzátette: a tavalyi kárenyhítési évben a kárnemek közül a legnagyobb területet, több mint 70 ezer hektárt a jégesőkár tett ki.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer csak a jégkárok egy részét, a legalább 30 százalékos hozamcsökkenést okozó jégkárokat kezeli, melybe azonban nem tartoznak bele a minőségi jégkárok és a vidéki népességet érő egyéb károk, ezért a jégeső révén okozott kár jelentősége ennél lényegesen nagyobb.

– A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért az élére állt azoknak a gazdálkodói és kormányzati törekvéseknek, amelyek országos hatókörű jégkármérséklő rendszer kialakítását szorgalmazták – fogalmazott Rácz Imre, majd hozzátette: országos szinten annál hatékonyabb a jégeső-elhárítás, minél nagyobb összefüggő területet fed le, ugyanis a rendszerbe be nem vont területről érkező zivatarfelhők elleni védekezés nehéz, ezekhez a hatóanyag gyakran már későn érkezik.

A jégszemcsék mérete

– A jégeső-elhárító rendszer kialakításával a jégeső előfordulásának gyakorisága, valamint a jégszemcsék mérete és ez által az általuk okozott kár mértéke csökkenthető – húzta alá a rendszer fontosságát Rácz Imre. Jakab István, a MAGOSZ elnöke hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara működtetésében induló országos jégkármérséklő rendszer talajgenerátoros módszerre épül. Ilyen rendszert működtet a Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) az 1990-es évek elejétől a Dél-Dunántúlon, illetve Franciaországban, Spanyolországban és Horvátországban is ezt a módszert alkalmazzák. A talajgenerátor ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot párologtat el, ami feláramlással a felhőkbe jut, és ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amik a rendszer használata nélkül hullanának le. A hatóanyag légkörbe juttatása sem egészségügyi, sem környezetvédelmi kockázatot nem jelent. – A talajgenerátorokat országosan egy képzeletbeli 10-szer 10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítjük. Összesen 986 talajgenerátor szükséges a megfelelő országos fedés biztosítása érdekében, melyek döntő többsége, 764 darab talajgenerátor manuális működtetésű berendezés. (Ebből 141 már működik a NEFELA jelenlegi területén, ami kiegészül kettővel). A fennmaradó 222 generátor automata lesz.

Információ

A jégkár-enyhítési rendszer kiépítésének teljes költsége nagyságrendileg kétmilliárd forint, ebből a Vidékfejlesztési Pályázat keretében 1,8 milliárd forint számolható el. Az országos jégkármérséklő rendszer a becslések szerint évi 1,5 milliárd forintos működtetési költségét az országos agrár-kárenyhítési alapból finanszírozza a kamara. A rendszer működtetése a gazdák, gazdálkodók számára plusz költséget nem jelent – hangzott el a szerdai alapkőletételkor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában