Helyi közélet

2018.03.05. 12:42

Jó vezető és ízig-vérig közösségi ember volt

Nyíregyháza - Géczi Ferenc 1934-ben született, Nyírtéten tanult, felső tagozatosként a nyíregyházi Jókai Mór iskolában folytatta, majd a tanítóképzőben érettségizett. Tanyasi pedagógusként kezdte az életútját Kálmánháza-Ökörkúton.

Nyíregyháza - Géczi Ferenc 1934-ben született, Nyírtéten tanult, felső tagozatosként a nyíregyházi Jókai Mór iskolában folytatta, majd a tanítóképzőben érettségizett. Tanyasi pedagógusként kezdte az életútját Kálmánháza-Ökörkúton. Ezután Bujon tanított 14 éven át, közben 1963-ban Egerben, levelező tagozaton magyar–történelem szakos diplomát, 1968-ban pedig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen középiskolai tanári diplomát szerzett.

Díszpolgárrá választották

Az egri főiskolán ismerkedett meg élete párjával, Évával, 1960-ban kötöttek házasságot, két gyermekük született. Ferenc a legkedvesebb élményei között emlegette igazgatói tevékenységét a buji általános iskolában, ahol 2005-ben a község díszpolgárává választották. Fiatalemberként nevezték ki a Megyei Művelődési Központ igazgatójává, munkatársaival sokat tett a népművelésért, a kultúrház művészeti csoportjainak fejlesztéséért. Részese volt a méltán híres, mai Váci Mihály Kulturális Központ felépítésének, működtetésének, majd ismét iskolaigazgató lett Nyíregyházán, a 20-as, ma Gárdonyi Géza Általános Iskolában, onnan vonult nyugdíjba. 2002-ben Nyíregyháza Városért Emlékéremmel tüntették ki.

Nyugdíjasként sem tétlenkedett: szervezője, s közel tíz évig vezetője volt a Megyei Nyugdíjas Szövetséget megalapozó Dialóg Nyugdíjas Egyesületnek. A megyei elnökségben kulturális vezetőként is tevékenykedett.

A Nagy Imre Társaság megyei szervezete elnökének választotta, de aktív tagja lett más közösségeknek is (Kertbarátok Köre, ILCO-klub, Kodály Társaság). Munkatársai, barátai kedélyes, jószívű, szerény embernek ismerték, aki a világra nyitott, közösségformáló szándékú. Ha csak tehette, Géczi Ferenc kerülte az összeütközéséket, mindig a megegyezést, a békés megoldásokat kereste. Sokan tisztelték, szerették e kiváló embert.

- Erdélyi Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában