Helyi közélet

2018.03.17. 11:30

Kalandra hív Szent György

Kisvárda - Az iskola sok tanulója kiveheti részét az izgalmas témanap játékaiból, versenyeiből.

Kisvárda - Az iskola sok tanulója kiveheti részét az izgalmas témanap játékaiból, versenyeiből.

Kalandtúra, angol nyelvi- és irodalmi csapatverseny, s mindemellett csipetnyi hagyományőrzés – ennyi különleges élményt kínál ez év áprilisában is a Szent György Napok rendezvénysorozata a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskolában.

Tarts velük indiánföldre!

Jól tudják azt a rendezvény programgazdái, hogy minden város tele van különleges építészeti és tárgyi kincsekkel, de a benne élők egy idő után átnéznek gyönyörű lakóhelyük szépségein. Pedig ha felemelnénk olykor a tekintetünket egy séta vagy egy vásárlás során, számtalan élményben lehetne részünk.

Ebből kiindulva invitálják a pedagógusok a tanulókat egy érdekes kirándulásra, s „Kalandtúra városunkban” címmel egy nap alatt kutatják fel közösen a város nevezetességeit, megbúvó emlékeit. Mindezt azzal a céllal teszik, hogy a gyerekek ne tankönyvekből és órai magyarázatokból juthassanak ismeretekhez, hanem a szabadban kalandozva, egy kicsit maguk is felfedezhessék „szűkebb” hazájuk értékeit.

Az English is Fun angol nyelvi verseny már a város és a városkörnyéki iskolák 6. osztályos tanulóit szólítja meg, s kínál számukra lehetőséget ahhoz, hogy számot adhassanak angol tudásukról. A gyerekeknek, a korosztályuknak és a tantervi követelményeknek megfelelő vegyes, játékos feladatokat kell megoldaniuk. Más helyszíneken az amerikai vadon kalandjai elevenednek meg egy különleges, Indiánok nyomában elnevezéssel illetett irodalmi csapatversenyen. Az 5-6. osztályosokból álló csapatok a Nagy Indiánkönyv első részének, vagyis J. F. Cooper Vadölő (fordította Réz Ádám) című regényének az egzotikus világát mesélhetik újra, megosztva az olvasás élményét korosztályuk tagjaival is.

Ősrégi eszközök a kézben

A különleges nap örömeiből természetesen az alsósok se maradhatnak ki, ők elfeledett népi játékokkal ismerkedhetnek. Mindez azért is különleges, mert a mai gyerekek aligha őrölhetnek búzát malomkővel, most viszont ezt is kipróbálhatják. A frissen őrölt búzát egyből teknőbe szitálhatják, megtapasztalva, hogyan válik el a finom liszt a magvak durvább részeitől. Mindeközben olyan eszközökkel kerülnek kézzelfogható közelségbe, amilyeneket egyébként már csak múzeumokban láthatnak: szakajtókkal, szitákkal, dagasztó teknővel, lisztes kanalakkal, gyékényből font tálakkal, vesszőkosarakkal.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában