Helyi közélet

2018.03.23. 16:59

Kerekeznek, tüzet raknak, életet mentenek Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Rotary tagjai maratoni távot teljesítve is jótékonykodásra koncentrálnak.

Nyíregyháza - A Rotary tagjai maratoni távot teljesítve is jótékonykodásra koncentrálnak.

– Amikor Nyíregyházára látogatott a Rotary Magyarország kormányzója, Mészáros Zoltán, az egyszerre volt megtiszteltetés és jó alkalom arra, hogy beszámoljunk, számvetést készítsünk az elvégzett munkáról. S jó érzéssel tölt el, hogy volt miről számot adni – tekint vissza az éves mandátumából eltelt időre Urbán Lajos, a Nyíregyháza Rotary Club elnöke.

A kerékpártúra érinti megyénk számos nevezetességét." Urbán Lajos

Jótékonysági est

Csak a közelmúlt eseményeiből, sok-sok programjából tallózva említi meg az általános iskolás gyerekekkel foglalkozó EarlyAct kerékpártúráját, a karácsonyi szeretetgálát, a részvételt országos eseményeken, a heti rendszerességgel tartott összejöveteleket.

– Részt vettünk a Gift of Life programban, mely szívbeteg gyerekek életmentő műtétjéhez nyújt segítséget. A közelmúltban egy 8 hónapos erdélyi kislányt operáltak meg Szegeden, itt kerestük fel a kis Dorinát és szüleit hazautazás előtt. Azokat a pillanatokat soha nem fogom elfelejteni – adja meg tulajdonképpen az önkéntes vállalás célját, értelmét az elnök.

Aztán gyorsan az újabb feladatokra, programokra tereli a szót. A húsvéti kavalkádot éppen csütörtökön rendezték meg a Jósa András Múzeumban, ahol hagyományőrző vetélkedőn mérkőztek meg a város több iskolájából érkezett diákok vegyes csapatai. A támogatóknak, szponzoroknak köszönhetően a gyermekek vendéglátásban és díjazásban is részesülhettek. Ma már jótékonysági estre várják a vendégeket a Kodály Zoltán Általános Iskolában, ahol Papp Nikosz és a 4 For Dance műsorától pezsdített program bevételéből a fogyatékkal élő gyerekeket támogatják.

– Két rotarys tagtársunk ötlete, nagyszerű kezdeményezése is említést érdemel: a „Kilométerek egy életért” lényege, hogy egy mozgásában súlyosan korlátozott tagtársunk speciális kerékpárral teljesíti a maratoni távot, miközben egy hölgy tagtárs lefutja vele együtt ezt a távot. Minden egyes megtett kilométert önkéntes felajánlással lehet támogatni – hoz újabb példát a párosított akciókra Urbán Lajos.

„Kézzelfogható” kiállítás

Szeretnék az ifjúságot még aktívabban bevonni, mert az EarlyAct már bizonyított, már komoly eredményeket ért el a Kazinczy-iskolában, most a középiskolások, a felsőfokú tanulmányokat végző fiatalok bekapcsolásán a sor. Május elején felteszik a nagy kérdést: „Tudunk-e még tüzet rakni?”

– Ez egy kerékpártúra lesz olyan történelmi útvonalon, amely során érintjük megyénk számos történelmi nevezetességét, a tiszaberceli Bessenyei emlékháztól a szabolcsi földvárig. Végül Tokajban piknikezéssel ér véget, elmaradhatatlan tábortűzzel, szalonnasütéssel – hozza meg a kedvet a tavaszi kimozdulásra az elnök.

Már szervezik a regionális integrált gyermeksportversenyt egészséges és fogyatékkal élő gyerekek részvételével. A legfontosabb üzenete: a gyerekek minél korábban tanulják meg, hogy ne csúfolják a tőlük különböző kis társaikat, hanem segítsék őket, amiben csak tudják.

Előkészítés alatt van a már sokszor bizonyító, nagyszerű partnerrel, a Jósa András Múzeummal közösen a „Kézzelfogható” című kiállítás, amely múzeumi tárgyakkal testközeli élményt nyújt olyan gyerekeknek, akik egyszerű látogatóként nem élhetik ezt át. Ám van egy nagy terv…

– Szeretnénk egy olyan tapintható falat építeni, kiala­kítani, ahol a látási és szellemi problémákkal küszködő gyerekeknek – de bárkinek, aki erre nyitott – szakpe­dagógusok irányításával lehet oktatni az emberi test felépítését. Ehhez szeretnénk ­megnyerni a város vezeté­sének és lakosságának a támogatását – kapunk bepillantást egy újabb rendhagyó tervbe.

Jó helye lenne a belvárosban…

– Jelenleg keressük a leg­megfelelőbb helyszínt – fűzi hozzá Urbán Lajos –, de erre is van egy elképzelésem. Sokan ismerik a város főterén a Rotary Club Nyíregyháza adományaként felállított „Tapintható láthatatlan” szobrot, mely a belváros megismerésében segít a látássérülteknek.

– Innen rövid séta a Szabadság téri integrált játszótér, amelyet nagyon szeretnek a gyerekek. Valahol itt lenne jó kialakítani a falat is, ez egy nagyszerű foglalkoztató ponttá válhatna – tette hozzá a nyíregyházi szervezet vezetője.

- NYZS -


Újrahasznosított anyag

– Más különlegessége is lehet: újrahasznosított anyagból készül, ehhez az earlyactos gyermekek gyűjtik majd a papírt és környezetbarát megoldás születhet. A Nyíregyházi Egyetem hallgatója, Bódi Bianka tervei által a hallgatók alkotásában valósítanánk meg ezt az újrahasznosított anyagokból létrehozandó, de magas esztétikai értékekre koncentráló falat. Ilyen fogyatékosokat segítő trilógia sehol nincs Európában. Ebbe még sok munkát kell fektetni, tagjainknak jelenleg van egy alternatív javaslatuk, ezért már most együtt dolgozunk az elnöki székben majd engem követő Fekete Tiborral – nyerünk képet a rotarys, „rotációs” összhangra Urbán Lajos elnök értékeléséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában