Helyi közélet

2018.03.19. 15:23

Még a felesége is a fasiszta hóhérjelölt ellen vallott

Nyíregyháza - Összeállításunkban felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország napilap évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Nyíregyháza - Összeállításunkban felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország napilap évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Hetven éve írtuk

1948. március 19., péntek

Így is lehet mulatni

Bökönyben nem régen táncmulatság volt. A zene hangjaiba hirtelen kurjantás hasított bele, amely csendet parancsolt. A kiáltozó Lakatos János bökönyi legény volt, aki csak azért parancsolt csendet, mert magának akart nótákat húzatni a cigányokkal. A bál rendezője, Nagy Ferenc rendreutasította, mire Lakatos kést rántott és a rendező felé szúrt, de az elhárította a szúrást és egy jól irányzott ütéssel ártalmatlanná tette támadóját. Ekkorra azonban már Lakatos „barátjával” gyűlt meg a baja: Sárai Mihály nekiesett Nagynak, letépte róla a kabátot, inget, de ő is pórul járt. Egy erős ütéstől ő is barátja mellé került a földre. Lakatos és Sárai a jól sikerült bált a rendőrség fogdájában fejezték be.

1948. március 20., szombat

Még a felesége is ellene vallott

A rendőrség államvédelmi osztálya demokráciaellenes kijelentéseiért letartóztatta Geszten Péter besenyődi mezőőrt. Geszten többek előtt többször kijelentette – a demokrácia és a köztársaság vezetőinek szidalmazása közben – hogy „ez a rendszer úgy is meg fog változni”, és akkor ő lesz az első, aki hóhérnak jelentkezik. A fasiszta hóhérjelölt nyilas bandákkal több bűncselekményben vett részt és a demokrácia bírósága előtt is több bűntettéért felelt. A tanúkihallgatások során még a felesége is ellene vallott. A letartóztatott fasiszta mezőőr népbíróság elé kerül.

Hatvan éve írtuk

1958. március 23. vasárnap

Lottó nyertesek Nyíregyházán

Kifizették a Lottó Nyíregyházi nyerteseit az OTP épületében. A szerencsés emberek örömmel vették át a megyénkben eddig legnagyobb nyereményösszeget, a 169 ezer 150 forintot. Az egyik nyertes, Bogár Ilona 70 éves trafikos nő betegségének gyógyítására és a hátralévő évek gondtalanná tételére költi a tekintélyes összeget. Játékostársa, Madácsi Ferenc 25 éves vasutas szülei megsegítésére, házépítésre, egy szép motorkerékpárra gondol. Az összeg nagy részét takarékbetétben helyezték el.

Ötven éve írtuk

1968. március 24., vasárnap

Pol-beat fesztivál

A politikai sanzonok nemrégen jelentek meg az ifjúság körében. Azok a dalok, amelyekben a fiatalok állásfoglalásaikat, véleményeiket dallal és zenével is kifejezésre juttatják, hamar kedveltek lettek. Az elmúlt évi sikeres pol-beat fesztivál után újabbra készül az ifjúság. Ennek részeként 1968 júniusában a városi KISZ-bizottság megrendezi a városi pol-beat fesztivált. Ezen részt vehet minden fiatal vagy együttes saját vagy más szerzeményekkel. A legjobb pol-beat dalokat díjazzák.

1968., március 25., hétfő

Háromezer hektoliter Jaffa

Készül a melegebb napokra a Gyümölcs Szeszfőzde és Szikvízipari Vállalat. Április közepén kezdik meg az Erdei bambi gyártását, melyből a nyári időszakban ezer hektolitert készítenek. A közkedvelt Jaffa narancsital ára 3 forintról 2,40-re csökken. Nem csökkentik viszont a gyártását. Ebből a forró napokra 3 ezer hektolitert hoznak forgalomba Nyíregyházán, de az igényeknek megfelelően ezt is növelik.

Negyven éve írtuk

1978. március 19., vasárnap

Filmdublőrök és kaszkadőrök

Nagy érdeklődés előzi meg a budapesti Randori filmdublőr- és kaszkadőrcsoport nyíregyházi szereplését. Március 25-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban 19 órakor lép közönség elé az együttes. Filmjelenetekből ismert humoros verekedést, dzsúdót is láthatnak majd a nézők a színpadon. A műsorban közreműködik a nyíregyházi városi művelődési központ jazz-rock triója.

1978. március 21., kedd

„Megújul” a Túró Rudi

Citromos, karamelles és gyümölcsös ízesítéssel is készítenek a közkedvelt Túró Rudiból a jövő év első negyedévétől. A mátészalkai tejporgyár területén ekkorra készül el az új tej- és túróüzem, s itt naponta a jelenlegi mennyiségnek 3-4 szeresét, összesen 2-300 ezer darabot (!) gyártanak majd. Már folynak a laboratóriumi kísérletek a nyíregyházi gyárban a karamelles és a kávés tej, valamint az 5 százalékos zsírdús joghurt előállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában