Helyi közélet

2018.03.29. 07:22

Megindult az ünnep előtti roham, mutatjuk, mi mennyibe kerül

Nyíregyháza - Nagyszombaton is nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, és a piacokon is várják a vevőket.

Nyíregyháza - Nagyszombaton is nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, és a piacokon is várják a vevőket.

Már csak néhány nap, és ünnepi teríték kerül az asztalra, a klasszikus vasárnapi ebédet pedig felváltja a húsvéti menü. Addig azonban még be kell szerezni a hozzávalókat: az elmaradhatatlan kötözött sonkát, a füstölt csülköt és a kolbászt, de ne feledkezzünk meg a főtt tojásról, a foszlós kalácsról és az ecetes tormáról sem.

A nyíregyházi Búza téri piaccsarnokba hullámokban érkezett a vásárlók tömege szerdán reggel. Persze a koránkelők már kifelé igyekeztek tömött táskákkal és teli kosarakkal – a kikandikáló újhagymaszár és a szatyor oldalán kirajzolódó tojástartó arról árulkodott, hogy ők sem akarták az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást.

– Múlt pénteken indult a vevők rohama, ami valószínűleg nagyszombatra cseng le – tudtuk meg a koronás minőségű földesi tojást árusító Szabó Józsefnétől, aki hozzátette: bár a nagypéntek munkaszüneti nap, a csarnok nyitva tart, mert az üzemeltetők gondoltak azokra is, akik a munkarendjük miatt máskor nem tudják beszerezni a húsvéti finomságokat.

– A legtöbben a kötözött sonkát, a darabolt füstölt combot és csülköt keresik, de jól fogy a kolbász is – mondta a kínálópult másik oldalán álló Márföldi Istvánné.

Akár egy felbolydult méhkas, olyan volt szerda reggel a Búza téri piaccsarnok. Érthető, hiszen senki nem szereti az utolsó pillanatra hagyni az ünnep előtti nagybevásárlást. A háziasszonyok listái ilyentájt nem mutatnak túlzott eltérést: sonka, kolbász, csülök, egy kevés bárány- vagy sertéshús, tojás, kalács, friss idényzöldségek és némi ecetes torma.

Bizalmi viszonyban

– Természetesen a termelői piacot választom multik helyett. Itt is ugyanúgy megkapok mindent, ami a húsvéti menühöz kell, de az olcsóbb, kétes minőségű, nyálkás-ragasztott, ízfokozóval telenyomott sonka helyett valódi füstölt árut, házi tojást, hagyományos foszlós kalácsot tehetek a családi asztalra. Arról nem is beszélve, hogy évtizedek óta ugyanazoktól az eladóktól vásárolok. Szerintem ez egy olyan bizalmi viszony, amit néhány forintnyi megtakarításért nem dob el az ember – mondta el érdeklődésünkre Kovátsné Marika, akivel a csarnok bejáratánál találkoztunk, és akinek belenézhettünk a kosarába.

– Bár a legtöbben nem így készítik, én szeretek egy kis túrót is keverni a sárgatúróba – mutatta a frissen bedobozolt tejterméket Marika néni –, attól sűrűbb, testesebb lesz. Az újhagyma nem hiányozhat a füstölt kolbász mellől, ahogy a friss retek sem a szendvicsekről – általában kalács az alapja, de tavaly jobban fogyott a kenyérből készült, úgyhogy vettem egy keveset ebből is, abból is.

Kellemes ünnepeket kívánva búcsúztunk el a nyíregyházi nagymamától, belevetve magunkat a vásárlók és árusok színes forgatagába.

A mérettől függ az ár

– Nem tudunk annyit rendelni, amennyi el ne fogyna, sőt! A hagyományokhoz híven a legtöbben a kötözött sonkát, a füstölt, darabolt combot, tarját, csülköt és kolbászt keresik – árulta el Márföldi Istvánné, a Kabalás-Hús Kft. tulajdonosának felesége.

– A jól ismert vevőink mellett minden évben találkozunk olyan vásárlókkal, akik csalódtak a bevásárlóközpontok kínálatában, ezért a kiváló alapanyagból készült, minőségi termékeket keresik. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki már vitt tőlünk füstölt árut, az visszatér – tette hozzá a családi vállalkozásban dolgozó hölgy.

– Naponta átlagosan két-háromszáz darab tojást adunk el; nincs, aki tíznél kevesebbet vinne. Az előrendelés ritka, a vevők tudják, hogy számíthatnak ránk az ünnepek előtt – mutatott kisebb-nagyobb tojásoktól roskadozó asztalra Szabó Józsefné, megjegyezve: Földesről hozzák az árut, aminek kiváló minőségét koronás minősítése is bizonyítja.

– Már múlt pénteken megkezdődött a roham, ami valószínűleg kitart nagyszombatig. A nagyobb, L-es tojást viszik el a leggyorsabban, néhány óra alatt elkapkodják a vevők, de nem panaszkodunk, szépen fogy a mindenből.

Kisebb tömeg várt kiszolgálásra a kálmánházi, pékárut forgalmazó kis üzlet előtt. Nem meglepő: a legtöbben a foszlós és virágkalácsot, valamint a házi kovászolt kenyeret választották. Mint megtudtuk: általában a megrendelések dupláját adják el, mert ha a vásárló visz ebből, akkor az esetek többségében megkívánja azt is. A pult mögött álló fiatalember ehhez csak annyit tudott hozzáfűzni: nemhiába, a jót szívesen veszik.

– Lássuk, mi van felírva arra a listára! – vette át a kissé bizonytalanul nézelődő-keresgélő bácsitól a cetlit Tószeginé Treszkai Éva, akinek standjáról hívogatóan kacsintottak ránk a friss zöldségek és gyümölcsök.

– Nincs olyan primőr, ami ilyenkor nem fogyna: ugyanúgy keresik a paprikát, paradicsomot, uborkát, mint a retket, az újhagymát vagy a salátát – sorolta, közben kosárba tette a tölteni való káposztát, zacskóba hajtogatta a leveles karalábét és mérlegre tette a sárga burgonyát. Sajnálatunkra, de Éva szerencséjére nem rabolhattuk tovább az egyre érkező vásárlók idejét, így átsétáltunk Doktor Jánosné asztalához, amit szinte elborított a feltámadás jelképe, a barka.

– Virágvasárnap előtt fogyott inkább, de még most is keresik. Jól mutat az ünnepi asztalon, de sokan visznek belőle a temetőbe is. Az ágas-bogas barka kelendőbb, otthon a gyerekekkel közösen feldíszítik – tudtuk meg.

A desszertborokat viszik

Leányvári István vevőköre húsvét közeledtével sem változik, bár mint kiderült, a fehér száraz termelői borok helyett inkább a jó minőségű, közepes árfekvésű félédes, édes nedűt választják a vásárlók.

– A vendégeknek kedveskednek a minőségi desszertborokkal, akik ezekben a napokban akkor is elfogyasztanak egy-egy pohárral, ha egyébként nem szoktak alkoholt inni. Népszerűek az rosék és a must is.

Késő délelőttre járt már az idő, mire mi is minden tételt kipipálhattunk a listánkon, sőt, egy plusz tétel is került a bevásárlókosarunkba: ez nem más, mint az ünnepi hangulat.

 

Mennyibe kerül?

Tojás: az S-es 32, az M-es 37, az L-es42, az XL-es 47 forint, a házi mérettől függően 43–53, míg a kétszikű darabja 65 forint.

Húsáru: a kötözött sonka kilónkénti ára átlagosan 1790 forint, a füstölt, darabolt combé 1990, a füstölt tarjáé 2100, a füstölt csülöké 1350, míg a füstölt kolbászé 1550–1750 forint.

Péksütemények: a foszlós és virágkalács átlagosan 330–450 forint, a házi kovászolt kenyér 300 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában