Helyi közélet

2018.03.27. 18:55

Megteremteni az esélyegyenlőséget

Tiszabecs - Fontos a szocializáció, valamint az információban és érzelemben gazdag környezet már a születéstől kezdve.

Tiszabecs - Fontos a szocializáció, valamint az információban és érzelemben gazdag környezet már a születéstől kezdve.

A hátrányos helyzet leküzdésére, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében indult el néhány éve hazánkban a Biztos Kezdet Gyerekház program. Eddig az országban 113 ilyen intézmény jött létre, s mivel a tapasztalatok kedvezőek, a kormány folytatja a programot: a tervek szerint az országban további 130 Biztos Kezdet Gyerekház jön létre. Közülük az egyik Tiszabecsen lesz, ahol kedden tartották meg a helyi óvodában a projektindító ünnepséget, majd elhelyezték a leendő intézmény alapkövét is.

A vendégeket Lőrincz Gusztáv polgármester köszöntötte, majd örömét fejezte ki, hogy a település az óvoda és az iskola mellett új gyermekintézménnyel lett gazdagabb, amely segíti a fiatalabb korú gyermekek felzárkóztatását. A település vezetője utalt arra, hogy ideiglenesen a óvodában kap helyet a Biztos Kezdet Gyerekház, de hamarosan felújítanak egy üresen álló épületet, amely a végleges otthona lesz az intézménynek.

Egy személyes élménnyel kezdte beszédét dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Mint elárulta, a helyszínen is jelen lévő munkatársa egykoron Tiszabecsen járt óvodába. Kifejezte azt az örömét, hogy a kormány újraindította a programot, hiszen a kicsiknek fontos a szocializáció, valamint az információban és érzelemben gazdag környezet már a születéstől kezdve.

– A térségünk falvaiban – például Szatmárcsekén, Túristvándiban – korábban már adtunk át Biztos Kezdet Gyermekházakat, s a tapasztalatok kedvezőek. Bízom benne, hogy a már átadott és az átadásra váró gyerekházak is hozzájárulnak ahhoz, nő majd hazánkban a születő gyermekek létszáma – fogalmazott a politikus.

A projektnyitó rendezvényen részt vett Czibere Károly is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki a következőket mondta:

– Az óvodára előkészítő, felkészítő gyerekházak segítik a szellemi, lelki, testi fejlődést. Ezek az intézmények befektetést jelentenek a magyar nemzet jövőjébe, s hosszabb távon megtérülnek. Köszönöm a pályázatíróknak és az önkormányzat vezetőinek, hogy komolyan vették ezt a lehetőséget, hiszen nemcsak Tiszabecs fejlődik általa, hanem befektetést jelent a magyar társadalom jövőjébe. Fontos az esélyegyenlőség megteremtése, a hátrányos helyzet felszámolása, egy gyermek sem maradhat az út szélén. Ezek a gyerekházak segítenek megakadályozni a szegénység, a nyomor újratermelődését. Mindenki megkapja az esélyt kiskorától kezdve, hogy végigjárva az óvodát és a különböző fokú iskolákat, szakmát, diplomát szerezve elhelyezkedhessen a munkaerőpiacon, s így hasznos, értékes tagja legyen a magyar társadalomnak.

Elmondta gondolatait Szalay Kont református esperes is. A nagyhétre utalva kifejtette, nem kell életünket adni egymásért, de tennünk kell azokért, akiknek erre nagy szükségük van, s a Biztos Kezdet Gyerekház éppen ilyen.

Az ünnepi gondolatok elhangzása után az óvodások és az iskolások műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a résztvevők jelenlétében a leendő gyerekháznál elhelyezték az alapkövet.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában