Helyi közélet

2018.03.28. 12:23

Mérföldkő lehet a kisebbségek életében

Nyíregyháza - A hajrájához érkezett az a 2012-ben indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy az Európai Unió döntéshozó testületei komolyan vegyék a nemzeti kisebbségek jogait, hogy azok ne válhassanak az aktuális nemzeti kormányok játékszerévé – ezt a célt szolgálja az uniós szintű aláírásgyűjtés, amelyhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés is csatlakozott: határozatukban arra kérték az önkormányzatokat, egyházi és civil szervezeteket, illetve a lakosságot, hogy támogassák a kezdeményezést.

Nyíregyháza - A hajrájához érkezett az a 2012-ben indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy az Európai Unió döntéshozó testületei komolyan vegyék a nemzeti kisebbségek jogait, hogy azok ne válhassanak az aktuális nemzeti kormányok játékszerévé – ezt a célt szolgálja az uniós szintű aláírásgyűjtés, amelyhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés is csatlakozott: határozatukban arra kérték az önkormányzatokat, egyházi és civil szervezeteket, illetve a lakosságot, hogy támogassák a kezdeményezést. A felhívás elérte a célját, ennek eredményeként szerda délelőtt Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke az összegyűjtött ívek egy részét, egészen pontosan 8844 aláírást adott át Csáky Csongornak, az akciót hazánkban szervező Rákóczi Szövetség főtitkárának. Megyénkben a közgyűlés alelnökei, Szabó István és Baracsi Endre, illetve Kiss András, a testület tagja koordinálták a gyűjtést, ők a tájékoztatón elmondták: az itt élők nyitottak voltak a kezdeményezésre, ami minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy határainkon túl is nagyon sok honfitársunk él, a sorsuk pedig fontos megyénk lakosságának. Csáky Csongor a kezdetekről is beszélt. – Három, négy év kellett ahhoz, hogy egyáltalán elindulhasson az aláírásgyűjtés, amely akkor lesz sikeres, ha április 3-áig a tagállamokból összejön az egymillió aláírás. Ebből hazánk félmilliót vállalt, és bízom abban, hogy a következő napokban a még hiányzó 25 ezer aláírás is beérkezik. Ha az akció sikeres lesz, az mérföldkövet jelent majd az őshonos közösségek életében, hiszen az uniónak garanciákat kell majd vállalnia arra, hogy a kisebbségek megőrizhetik identitásukat, és kötelezettségszegési eljárás indítható az ezt be nem tartó tagállamokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában