Helyi közélet

2018.03.03. 19:55

Napi kapcsolatban vagyunk a gazdákkal

Nyíregyháza – Kereskedő cég vagyunk, főleg műtrágya, valamint mezőgazdasági input anyagok, vetőmagok értékesítésével és termék felvásárlással foglalkozunk – mondta el Gyenes Zoltán, a Bige Holding Csoport kereskedő cégének, az NZrt-Trade Kft-nek az ügyvezetője.

Nyíregyháza – Kereskedő cég vagyunk, főleg műtrágya, valamint mezőgazdasági input anyagok, vetőmagok értékesítésével és termék felvásárlással foglalkozunk – mondta el Gyenes Zoltán, a Bige Holding Csoport kereskedő cégének, az NZrt-Trade Kft-nek az ügyvezetője.

– Az általunk forgalmazott műtrágyákat a cégcsoportunk gyártja. Az utóbbi évek megyei TOP 100-ában az NZrt volt már harmadik is, de az első ötben mindig megtalálható az árbevétele alapján, ami 29-30 milliárd forint között mozog évente. Évi 400 ezer tonna műtrágyát és egyéb input anyagokat értékesítünk. Jó kapcsolatot tartunk a mezőgazdasági termelőkkel, főként a nagyokkal. Rálátunk a megye mezőgazdasági életére és segítjük azt minden tevékenységünkkel.

Gyorsan elsajátítják

– A mi tapasztalatunk is az, hogy nő az input anyagok iránti igény, de még nem értük el azt a szintet, ami kellene legyen. Például még nem érjük el a 180-200 kilogrammos hektáronkénti műtrágya aktív hatóanyagot. Lehet, hogy gazdafórumok sorozatát kellene szervezni, s azokon a nagy gazdálkodókat – mint például a Tímár, s a Szuro-Trade – nyilvánosan megkérdezni: a mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt kiváló eredményeik eléréséhez ők vajon mennyi műtrágyát használnak fel. Sok gazda nem áldoz erre, s aztán csodálkozik, hogy nincs olyan szép eredménye, mint a másiknak, aki viszont meghallgatta a tanácsainkat. A generációváltás a szemünk előtt zajlik, s a fiatal gazdák a magas színvonalú, korszerű gazdálkodást gyorsan magukévá teszik. Mi a magunk részéről mindenben segítjük a gazdákat, akikkel munkatársaink napi kapcsolatban állnak.

Gép metsz emberi kéz helyett

– A munkaerőhiánytól nem kell kétségbe esni, hogy kevés lesz a képzett munkaerő a mezőgazdaságban, hiszen ahogy itt is elhangzott, a mezőgazdasági gépek ma már modernebb technikai megoldásokat alkalmaznak, mint a személyautók. A helyzet is kikényszeríti a gyártókból hogy intelligens gépeket gyártsanak és helyettesítsék az emberi munkaerőt. Külföldi gyümölcsfarmokon már nemegy helyen végzi a metszést gép emberi kéz helyett, és vannak olyan erőgépek melyeket már nem traktoros, hanem GPS és robotika irányítja. Tehát ez lesz a jövő.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában