Helyi közélet

2018.03.14. 17:58

Negyed évszázada nyílt meg a Kállay Gyűjtemény Nyíregyházán

Nyíregyháza - Jubileumi kiállítással várják a látogatókat a Nyírvíz palota második emeletén.

Nyíregyháza - Jubileumi kiállítással várják a látogatókat a Nyírvíz palota második emeletén.

Szinte napra pontosan negyed évszázada, 1993. március 10-én nyitotta meg kapuit, illetve ajtaját a nagyközönség előtt a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény. A nemes évforduló alkalmából ismét megteltek a Széchenyi utca 1. második emeleti lakásának szobái, ahol jubileumi kiállítással várták a Kállay család leszármazottjait, a folyamatosan bővülő gyűjtemény gondozóit, a társintézmények képviselőit és a sajtó munkatársait.

Mély érzéseket vált ki belőlem, hogy láthatom ezt a régóta ismert és szeretett gyűjteményt újra felvirágozni." Dr. Kállay István

– Dr. Kállay Miklós magyar királyi miniszterelnök elsőszülött fia, dr. Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete római emigrációban létrejött magángyűjteményét 1989-1990-ben szülővárosának adományozta. A gyűjtemény közel 12 ezer kötetes könyvtárral és kortörténeti értékű fotókkal büszkélkedhet, de megtalálhatóak abban a család személyes tárgyai, az egykori miniszterelnök levelezései, Ilosvay Ferenc író kéziratai és báró Apor Gábor rendjelei, kitüntetései is – szolgált rövid történeti áttekintéssel a Jósa András Múzeum igazgatója.

Dr. Rémiás Tibor hozzátette: a Kállay Gyűjtemény az eltelt 25 év alatt az adományozók körének bővülésével több algyűjteménnyel rendelkező múzeumi egységgé fejlődött, 2017 novemberében pedig muzeális intézménnyé vált.

Újabb felajánlások

– Rövid ideig vezethettem a Kállay Gyűjteményt, s jól emlékszem a jelenetre, ami ebben a szobában játszódott le: feljött dr. Kovács Ferenc polgármester és közölte velem, a város érdekelt abban, hogy átvegye a régi Kállay-házat és ott méltóképp helyezze el a gyűjteményt, ami egységként nem jöhetett volna létre dr. Kállay Kristóf és egykori kollégánk, Lakatos Sarolta nélkül – mondta dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere elárulta:

– A tervek szerint a jövő év végéig átadják a Bessenyei téri épületet, ahol 1200 négyzetméteren a Kállay Gyűjtemény új kiállításokkal és lehetőségekkel egy olyan nemesi-polgári központtá válik, amilyenről mindig is álmodtunk. Az itt fellelhető történelmi emlékek a mai digitális világban pótolhatatlan értéket és tudást adnak a felnövekvő generációknak.

Dr. Kállay István nem érkezett üres kézzel a kiállításmegnyitóra: dr. Kállay Kristóf jó barátja, dr. Bernáth Zoltán egyik kötetét ajándékozta kedden a gyűjtemény könyvtárának.

– Nagyon mély érzéseket vált ki belőlem, hogy láthatom ezt a régóta ismert és szeretett gyűjteményt újra felvirágozni. Már többször is szó volt arról, hogy festmények és szobrok után további tárgyakat, iratokat és könyveket ajánlok fel a múzeumnak.

A hivatalos megnyitó után dr. Riczu Zoltán történész vezette körbe a látogatókat, s részletesen mesélt a tárlat anyagáról, amit hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között tekinthetnek meg az érdeklődők.

- CsA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában