Helyi közélet

2018.03.23. 12:27

Negyedszer is Művészasztal

Nyíregyháza - A Művészasztal negyedik estjének vendége az író, műfordító Dragomán György lesz.

Nyíregyháza - A Művészasztal negyedik estjének vendége az író, műfordító Dragomán György lesz.

olytatódik a Művészasztal: április 11-én, szerdán 17 órától a MŰvész Stúdióban rendezik a sorozat 4. estjét, melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik legsikeresebb szerzője, a számos díjjal kitüntetett Dragomán György író, műfordító lesz, akinek regényei több mint 30 nyelven jelentek meg, A fehér király című regényéből pedig film is készült. A szerzővel Kováts Judit író, a sorozat háziasszonya beszélget; az est során A fehér király és a Máglya című regényekből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők.

Zene és performansz

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható Művészasztal A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, a rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre.

A színpadra állított darab a közös nevező. A vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és performanszok színesítik az estet. A szervezők annak bemutatására törekszenek, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg, a rendező és a színész munkájának, egyéniségének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet.

Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgetett Kováts Judit, hogy a mese a felnőtteké is.

A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva. A második esten Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt a vendég, a központi téma pedig a család. A színészek a Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztrálták a témát, felolvasó színház formájában. A harmadik est vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház című folyóirat főszerkesztője volt, a téma pedig a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idézték meg a színpadon.

KM

Könyvek, elismerések

Dragomán György író, műfordító.

Főbb regényei: A pusztítás könyve, A fehér király, Máglya, Oroszlánkórus. Elismerései: Déry Tibor-díj, Sándor-díj, Artisjus-díj, József Attila-díj, Márciusi Ifjak Díj, Román Kultúra-díj, Mozgó Világ Nívódíj, Arany Medál-díj.

A Művészasztal szereplői: Dzsátá: Rák Zoltán, Emma: Schmidt Sára, Anya+Nagymama: Pregitzer Fruzsina, Apa + Nagyapa: István István, Szekus 1. + edző: Gulácsi Tamás, Szekus 2: Kováts Dénes. A színpadi jelenetek rendezője: Gulácsi Tamás. Zene: Karap Zoltán. Szövegkönyv és forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában