Helyi közélet

2018.03.03. 10:02

Nevelés, gondoskodás Mátészalkán

Mátészalka - Nyolcvan férőhelyes óvoda alapkövét tették le és áldották meg pénteken Mátészalkán.

Mátészalka - Nyolcvan férőhelyes óvoda alapkövét tették le és áldották meg pénteken Mátészalkán.

Néhány nap alatt 17 ezren nézték meg az iskola közösségi oldalán, milyen lesz Mátészalkán az új óvoda. A látványtervek magukért beszélnek: három csoportban nyolcvan gyermeket fogadhatnak majd az új épületben, amely szeptemberre felépül.

– Ahogyan egy család izgatottan várja születendő kisgyermekét, és mindent megtesz, hogy tökéletes közegbe érkezzen a csöppség, mi is hasonló izgalommal kezdünk hozzá az építkezéshez – hasonlította össze a két életeseményt Dienes Béla iskolaigazgató. A helyiek igénye és az egyházmegye segítő szándéka talált egymásra, az óvodaépítést az egyház és az állam összesen 300 millió forinttal támogatja – hangzott el.

Az alapokat rakja le

– Amikor óvodát építünk, nem köveket rakunk egymásra, hanem jövőt építünk – fogalmazott Palánki Ferenc megyés püspök, majd XVI. Benedek pápa gondolatait idézve azt mondta: a fiatalok a nehézségeikkel nem tudnak megküzdeni, mert a nevelés válságban van. A szülők, pedagógusok, és a papok ebben a problémával teli világban segítik eligazodni a fiatalokat. Az iskolák nagy felelősséget vállalnak, hiszen a szülő rájuk bízza a gyermekét, s elvárják, hogy jó kezekbe kerüljenek.

Az iskolások rajzai, az óvoda dokumentumai és a megyei napilag mai száma az időkapszulába került olyan iratokkal együtt, amelyek évtizedekig őrzik majd az iskola hírét.

- KO -


Tágas belső terek

A Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola régi álma válhat valóra. Az új óvodában három csoportszobát terveztek. A különálló tornaterem, foglalkoztatók és közösségi tér az épület alsó szintjén helyezkednek el. A tetőtérben irodák és a kiszolgáló terek kaptak helyet.

– Óvoda nem épülhet tornác és terasz nélkül, az épület homlokzatán, tetőszerkezetén és belső terein rajta van Zsigmond László Ybl-díjas építész kézjegye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában