Helyi közélet

2018.03.21. 14:34

Páratlan kincsek érkeznek

Nyíregyháza - Több mint tizenegyezren regisztráltak eddig a nyíregyházi Seuso-kiállításra, ami azt jelzi, hatalmas az érdeklődés a páratlan kincsek iránt – hangzott el a Jósa András Múzeum szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a Rotary-húsvétra és két másik tárlatra is felhívták a figyelmet.

Nyíregyháza - Több mint tizenegyezren regisztráltak eddig a nyíregyházi Seuso-kiállításra, ami azt jelzi, hatalmas az érdeklődés a páratlan kincsek iránt – hangzott el a Jósa András Múzeum szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a Rotary-húsvétra és két másik tárlatra is felhívták a figyelmet.

A római császárkor késői szakaszából származó kincslelet ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének csúcsdarabjai, amelyek, mielőtt elfoglalnák helyüket a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkoznak: március 27-étől április 15-éig Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban láthatók.

Dr. Rémiás Tibor igazgató több fontos tudnivalóra is felhívta az érdeklődők figyelmét. – Azt kérjük, hogy aki szeretné megnézni a kincseket, foglaljon időpontot a seuso.josamuzeum.hu oldalon, ellenkező esetben előfordulhat, hogy csak hosszú várakozás után lehet majd bejutni. Egyszerre 46-an mehetnek be a kiállítótermekbe, a lefoglalt időpont előtt 30 perccel meg kell érkezni, a tárlaton pedig sem fotók, sem video nem készíthető. A múzeum udvarán római kori ételeket kóstolhatnak majd a látogatók, akik gyönyörű kiadványokat és ajándéktárgyakat is vásárolhatnak a kiállításhoz kapcsolódóan. Az ezüstedények barbárkori társaival is találkozhatnak az érdeklődők: két vitrinben megyei vonatkozású, de a megyében eddig nem bemutatott ötvösmunkákat állítunk ki, kapcsolatot hozva ezzel létre a római és a hun birodalom között. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek a leletek, amelyek a hunok szövetségeseitől származnak, a Seuso-kincsek unokatestvérei – mondta az igazgató.

Mohácsi Endre, a történeti osztály vezetője két, pénteken nyíló kiállításról beszélt. – Százötven éves a múzeum, amit méltóképpen szeretnénk megünnepelni, ezért számos különlegességgel készülünk. Az egyik sorozatunkban sorsfordító tárgyakat mutatunk be a látogatóknak: ilyen például az a megbízólevél, amit gróf Károlyi Ferenc 1753-ban adott Petrikovics János csizmadiamesternek, hogy Békés megyéből hozzon szlovák telepeseket Nyíregyházára. A másik két emlék a céhes világhoz kapcsolódik: Nyíregyházán 1818-tól engedélyezték a céh­alapítást, ezt a kort idézi egy behívó tábla és egy porcelánkulacs. És ugyancsak fontos lelet az az aranyozott ezüst brosspár, amely a IV-VI. századból származik és amit Rozsrétszőlő mellett tártak fel a régészeink. A másik kiállítás a Seuso-kincsek fogadásához szükséges átalakításhoz kapcsolódik: a biztonságtechnikai okok miatt több termet át kellett építeni, és a folyosók berendezése is módosult, így jött az ötlet, hogy a folyosókra portrékat állítsunk ki. XIX. századi művekről van szó, amelyek között van egy olyan Benczúr-kép is, amely eddig egyetlen napig volt csak látható, de tavaly restaurálták, így most már szemügyre veheti a közönség.

Rotary-húsvét, ötödször

Urbán Lajos, a Rotary Club elnöke egy csütörtöki eseményre hívta fel a figyelmet. – Eddig a múltunk kincseiről beszéltünk, most pedig a jövőnk kincseiről, a gyerekekről esik szó. Immár ötödik alkalommal rendezzük meg a múzeumban a Rotary-húsvétot, melyre 120–150 gyereket várunk. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan vetélkedőt szervezünk nekik, és megéri jól teljesíteni, hiszen állatparki belépők, koncertjegyek és ajándékcsomagok is gazdára találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában