Helyi közélet

2018.03.23. 12:43

Terapeutákat képeznek

Nyíregyháza - A Vojta-terápia hatékony módszer a mozgási rendellenességek kezelésében.

Nyíregyháza - A Vojta-terápia hatékony módszer a mozgási rendellenességek kezelésében.

Az országban OEP-finanszírozással csak a Jósa András Oktatókórházban érhető el a Vojta-terápiás kezelés, tavaly először és kizárólag itt tartott bemutatókurzust a Nemzetközi Vojta Társaság, és csak Nyíregyházán hirdették meg „A Vojta princípium alkalmazása a csecsemők korai terápiájában, a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek rehabilitációjában” továbbképzést.

Szigorú feltételek

– A társaság, az oktatókórház, a Down Egyesület és az osztályunkat segítő „Kérlek segíts! Alapítvány” együttműködésének köszönhető, hogy Magyarországon először mi adhatunk otthont a nyolchetes képzésnek – mondta el dr. Kántor Katalin, az oktatókórház gyermekrehabilitációs osztályának vezető főorvosa.

– A világszerte nagy sikerrel, több mint 50 éve alkalmazott Vojta-módszer a csecsemők fejlődési és motoros zavarainak, illetve a gyermek- és felnőttkorban az agy károsodása miatt kialakuló mozgási rendellenességek kezelésében használt módszer – ismertette a terápiát a főorvos. A szakemberek egy meghatározott testhelyzetben, egy meghatározott pontra vagy pontokra és irányban vagy irányokban kifejtett enyhe nyomás segítségével érik el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a tér­érzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére, az ideális mozgásminták kialakulására.

– A tavalyi nagysikerű bemutató után merült fel célként, hogy országos kurzust szervezzünk. Szerencsére megfeleltünk a nemzetközi társaság szigorú feltételeinek, így itt tartják a képzést, valamint az osztályunk terapeutája Németországban, Siegenben, a Nemzetközi Vojta Társaság központi képzőhelyén tanult – említette dr. Kántor Katalin.

Folytatásban gondolkodnak

Kiderült, komoly feltétételei voltak a hallgatók kiválasztásának, hiszen a gyógytornászi végzettség mellett, magas szintű anatómiai tudásra és minimum két éves gyermek­osztályon szerzett tapasztalatra volt szükség, így végül március 20-a és 29-e között, az elméleti és gyakorlati részből álló továbbképzésen 19-en vehetnek részt, s várhatóan a jövő év közepén fejezik be a tanulmányaikat, a tudásukat záróvizsgán bizonyíthatják.

– Hosszútávú együttműködésre törekszünk, az idei kurzusunk a gyermek Vojta-terápiát tanította meg a résztvevőknek, s reményeink szerint jövőre a felnőtt terápia oktatókurzusát is meghirdethetjük – mondta a tervekről az osztályvezető főorvos.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában