Helyi közélet

2018.03.01. 18:25

Vállaj: a hétezredik honosított

Vállaj - Csütörtökön mondta el az esküt a Vállajon honosított hétezredik magyar állampolgár.

Vállaj - Csütörtökön mondta el az esküt a Vállajon honosított hétezredik magyar állampolgár.

Az egyszerűsített honosítás 2011. évi bevezetése óta nagyon sok határon túl élő magyar származású külföldi állampolgár tett már magyar állampolgársági esküt hazánk településein. A honosítási eskük megrendezésében különösen élen járnak a magyar-román határ közelében található megyénkbeli települések, ami földrajzilag érthető is.

Vállaj önkormányzata csütörtökön is rendezett a helyi művelődési házban magyar honosítási esküt 200 román állampolgár számára, s a magyar állampolgársági esküt letett személyek között köszöntötték a Vállajon honosított hétezredik honfitársunkat.

– A közel ezer lakossal rendelkező önkormányzatunk lelkesen és szívesen vesz részt a honosítási eskük megrendezésében, hiszen a határ közelsége miatt ez erkölcsi kötelességünk is – mondta el lapunknak Vilmos István, Vállaj polgármestere. – A csütörtöki honosításra jöttek vendégek többek között Tasnádról, Csanálosról, Piskoltról, de olyanok is voltak, akik a határtól 50-70 kilométerre laknak. Egy-egy ilyen rendezvénykor a határrendészeti hatóságokkal is kapcsolatban állunk, hiszen jelentősen megnöveli a forgalmat a leendő magyar állampolgárok érkezése.

A település vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a Vállajon honosított hétezredik magyar állampolgár Mentes Irén (született Fleischer Irén) esetében tulajdonképpen visszahonosításról van szó, ugyanis 1943. március 3-án Vállajon magyar állampolgárként született, de a II. világháború után a trianoni határok visszaállítását követően csanálosi lakosként román állampolgár lett.

Vállajon eddig egyébként az állampolgársági esküt a legidősebb személyként egy 92 esztendős bácsi tette le, akit a 67 éves leánya kísért el. A legifjabb honosított magyar állampolgárok még csecsemők voltak, de nekik személyesen nem kötelező megjelenniük az eskütételen, ugyanis 14 éves kor alatt a szülők a gyermekek nevében is letehetik az esküt, s átvehetik az okiratot.

A csütörtöki ünnepségen a házigazda önkormányzat nevében Vilmos István polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

– Összeköt bennünket a nyelv, a hagyomány, a kultúra, az összetartozás hite, őseink és egymás tisztelet. Mindez, ami nemzetté teszi a népet, amely meghatározza egyéniségünket, gondolkodásunkat, hitet és erőt ad. Az összetartozás tudata nélkül a nép csak tömeg, az ember pedig nádszál a nagyvilágban, így könnyen eltörik a viharban. A nemzet a kéve, mely a szálakat összetartja, hogy azok egymást erősítsék. És minden szállal erősebb a kéve, hatalmasabb a nemzet ereje. A történelem viharai a mi kévénket nagyon megtépázták. Török és tatár, német és orosz oldotta, vágta e szent egységet. És mégis az erőnket mutatja, hogy vagyunk, és hitünk szerint leszünk is – fogalmazott Vállaj vezetője.

A vállaji önkormányzat honosítás területén végzett áldozatos munkáját méltatta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is, aki többek között hangsúlyozta: Az egyszerűsített eljárásban megszerezhető állampolgárság törvényével új alapra került a magyarság közös ügye. Ez az állampolgárság formálisan, a jog eszközével is összeköti azokat, akik lelkileg, közös hagyományaikban, közös nyelvükkel mindig is összetartoztak.

–Kérem minden eskütevőtől, hogy legyenek büszkék magyarságukra és fogjanak össze minden körülmények között. Ez az eskü nem arról szól, hogy önök a mai naptól magyarok lettek. Önök mindig is magyarok voltak, így az eskü arról szól, hogy tudásuk legjavával, döntéseikkel szolgálják a nemzet egységét – tette hozzá a politikus.

Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője is azt emelte ki beszédében, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás visszaadta az anyaországon kívül élő magyar származású emberek önbecsülését. Mint kiemelte, már korábban átélhették volna a szomszédos országokban nemzeti kisebbségben élő magyarok az anyagországhoz való szorosabb kötődést, azonban a 2004. december 5-én megtartott ügydöntő népszavazás ebben a kérdésben eredménytelen lett az alacsony részvétel miatt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában