Helyi közélet

2018.03.22. 07:58

Védelmi pénzt szedett osztálytársaitól a 14 éves fiú

Nyíregyháza, Ófehértó - A fiú öt osztálytársát fenyegette meg veréssel, ha nem fizetnek neki.

Nyíregyháza, Ófehértó - A fiú öt osztálytársát fenyegette meg veréssel, ha nem fizetnek neki.

Soron kívül bíróság elé állította az ügyész azt a 14 éves, 7. osztályos fiút, aki öt társától is védelmi pénzt követelt. Az ügyész öt rendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolta meg a fiatalkorú fiút, aki beismerő vallomást tett – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László.

A megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: a 14. életévét éppen csak betöltő fiatal az idén február elején elhatározta, hogy az osztálytársaitól védelmi pénzt fog szedni, és az így összegyűjtött összegből egy karórát vásárol. Tizenegy nap leforgása alatt öt osztálytársát fenyegette meg veréssel, ha nem fizetnek neki 100 vagy 200 forintot. Azért, hogy nyomatékosítsa a kérését, három sértettet fel is pofozott. A fiú azért is veréssel fenyegette a társait, ha bárkinek el merik mondani a velük történteket. Végül egy sértett adott 100 forintot a zsarolónak félelmében, de a történteket azonnal elmondta a szüleinek.

Nem diákcsíny

– A bíróság a fiút 1 év 8 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, de a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztette. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerős – közölte a sajtószóvivő, s hozzátette: bár a történet egyesek szemében diákcsínynek tűnhet, azonban a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az ilyen zsarolásért. A vádlott esetében a törvény 5 évben maximálja a kiszabható szabadságvesztést, mert a 16. életévét a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában