Helyi közélet

2018.04.28. 12:56

Alig spóroltunk valamit az enyhe téllel

Nyíregyháza - Lassan vége a fűtésszezonnak, átlagos volt a hőfelhasználás Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Lassan vége a fűtésszezonnak, átlagos volt a hőfelhasználás Nyíregyházán.

Kiszámíthatatlan az időjárás. A megállapítással nem sokan vitatkoznak, azzal együtt, hogy az idén tavasszal a kemény hideg miatt igencsak fel kellett tekerni a fűtést otthon. A mostani nyarat idéző meleg napokban, ez már csak emlék, de vajon marad-e nyoma a számlákon, ugyanis a fűtési szezonnak hivatalosan is hamarosan vége.

A téli hónapok hőfelhasználása az előző évihez volt hasonló." Joó László

Meleg után fagyoskodás

– A fűtési időszak szeptember 15-étől május 15-éig tart, de a jó idő beköszöntével már április 8-ától folyamatosan érkeztek a fűtéslemondások – nyilatkozta lapunknak Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy már átálltak a nyári üzemmódra, mivel a távfűtéses lakástulajdonosok többsége lemondta a szolgáltatást. Így Nyíregyháza 16 ezer távfűtéses lakásából, több mint 14 ezerben már nem fűtenek.

– A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben több napon keresztül kb. 20 Celsius-fok körüli a napi átlaghőmérséklet, úgy a háztartások már nem igénylik a fűtésszolgáltatást. Az intézményeknél más a helyzet – jegyzete meg a cégvezető, hiszen az óvodákban, iskolákban rendszerint április végéig, május közepéig meleg a radiátor. – A fűtés leállításának igényét a lakóközösség képviselőjének írásban kell jeleznie társaságunk felé levélben, faxon, vagy e-mailben, ez a hivatalos mód – hívta fel mindenki figyelmét.

Fontos kérdés, vajon milyen volt a téli időszakban a fogyasztás, spórolhattak-e a háztartások? – A téli hónapok hőfelhasználása az előző évihez hasonlóan alakult, ugyanis tavaly szeptember végére már a távfűtéses lakások 80 százaléka fűtött. Az idén februárban volt a tél leghidegebb hónapja, 0,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, de nem volt zord hideg. A szokásos tél után viszont egy igen fagyos kora tavaszi időszak következett, ami az átlagtól több hőfelhasználást igényelt. Úgy gondolom, hogy így a mérleg nyelve kiegyenlítődik. A 2017/2018-as fűtési szezon elszámolása a költségmegosztók fordulónapi záró értékei alapján, a júniusi számlázással bezárólag, júliusban lesz. A készülékek leolvasása – a kiépített okos mérés rendszerének köszönhetően – távleolvasással történik. Továbbra sem kell egyenként bekopogni a lakásokba. Jó hír, hogy az április tárgyhavi számlákban a téli rezsicsökkentés 12 ezer forintos jóváírásként fog jelentkezni a számlákon.

– A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a távhőhálózat a vártnak megfelelően üzemelt a 2017/2018-as fűtési időszakban is. A kisebb hibaelhárítási munkálatok nem okoztak olyan mértékű üzemszünetet, amit fogyasztóink érzékeltek volna, szolgáltatáskiesés nem volt – összegezte az elmúlt fűtési idényt Joó László, majd hozzátette:

– Nyíregyházán a távhőszolgáltatás már több mint 50 éve üzemel, emiatt szükséges a rendszeres karbantartás és modernizálás. – A beruházási, karbantartási munkákat a fűtési szezon után, ütemezetten végezzük.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában