Helyi közélet

2018.04.12. 13:35

Az egyetem halad tovább a duális úton

Nyíregyháza - Szeptembertől már hat alapszakon tanulhatnak duális képzési formában a hallgatók.

Nyíregyháza - Szeptembertől már hat alapszakon tanulhatnak duális képzési formában a hallgatók.

A duális képzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartottak szakmai konferenciát csütörtökön a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Sikolya László projektmenedzser köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta az ”NYE-DUÁL – Új utakon a duális felsőoktatással a Nyíregyházi Egyetemen, az Észak-Kelet-Magyarországi térség felemelkedéséért” elnevezésű projekt eddigi mérföldköveit. Eszerint több munkacsoport (az infokommunikáció, a közgazdaság és az agrárium területén) is azon dolgozik, hogy a képzés és az oktatás minősége fellendüljön, valamint azon, hogy olyan hallgatók kerüljenek ki az iskolapadból, akikre a hazai munkaerő-piacon is szükség van. Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője az egész napos konferencia előtt megrendezett sajtótájékoztatón kiemelte: tavaly szeptembertől már hat szakon lehet duális képzésben tanulni.

A cégek igényeihez

– Hatvanhét vállalattal vagyunk kapcsolatban, összesen kilencvenhárom hallgatót vontunk be az idén a duális képzési struktúrába. A tananyagot a cégek igényeihez igazítjuk, azaz teljes mértékben igyekszünk együttműködni – fogalmazott dr. szigeti Ferenc, majd hozzátette: a támogatott projekt során különféle infokommunikációs eszközöket is beszereztek, illetve forrásokat rendeltek ahhoz, hogy elejét vegyék a hallgatói lemorzsolódásnak.

– Ezen kívül előkészítő tanfolyamokat szervezünk, ezekre komoly az érdeklődés, az egyes tanfolyamokon résztvevők száma olykor eléri a nyolcvanat is – fogalmazott a csütörtöki konferencia előtt dr. Szigeti Ferenc, aki szerint a duális képzés szerves részét képezi a Kutatók éjszakája is, hiszen itt bepillantást nyerhetnek a fiatalok a szakmai munkába. A régió középiskolásait is igyekszünk megszólaltatni úgy, hogy a részükre laborlátogatásokat szervezünk – húzta alá dr. Szigeti Ferenc.

Eissmann és az MSK

A sajtótájékoztató után szerencsénk volt két olyan fiatallal is beszélni, akik jelenleg is részt vesznek a Nyíregyházi Egyetem biztosította duális képzésben.

– A gépészmérnöki szakon tanulok, az Eissmann-ál vagyok gyakorlaton. Jó ötletnek tartom ezt a duális képzési formát – fogalmazott lapunknak a huszonegy esztendős Bekő Balázs, aki szerint az Eissmann egy, ahogy fogalmazott, tiszta és precíz cég.

– Szerencsére nem kávét főzök meg fénymásolok, hanem valódi, érdemi munkát végezhetek azon a területen, amiről az iskolapadban tanulok. Beleszagoltam a karbantartásba, ahogy a gyártás-előkészítésbe is belekóstolhattam – avatta be lapunkat a részletekbe Bekő Balázs, majd hozzátette: a duális képzés „gyümölcse” itt parkol az egyetem Kótaji úti épülete előtt.

– Az eddigi fizetésemből sikerült vennem egy motort, ez azért is nagy dolog, mert, bár a szüleimmel élek, nem anyagilag egyáltalán nem vagyok rájuk utalva – mondta Bekő Balázs, aki nem érti, miért menekül a korosztályából mindenki külföldre.

– Úgy érzem és látom, hogy itt is vannak lehetőségek, én személy szerint hosszabb távon szívesen maradnék az Eissmannál.

Tetszik neki a munka

Csoporttársa szavait erősítette meg Tamás Bence Péter, aki az egyedi csomagológépeket gyártó MSK Hungary-nél tanul „duálisan”.

– A szorgalmi időszakban heti négy órát töltök a nyírbátori cégnél, akik a kijutásban segítenek. Sikerült bepillantást nyernem a különböző gyártási folyamatokba, ahogy a tervezésbe is engedtek nekem bepillantást. Úgy véle, remek szakmai gyakorlat ez a számomra – mondta Tamás Bence Péter, aki beszélt arról is: adott esetben el tudná képzelni a jövőjét az MSK-nál.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában