Helyi közélet

2018.04.07. 20:47

Édes a nyírségi élet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Csobolya Mihály az elmúlt esztendőben kiemelkedő termésátlagot produkált: tövenként 2,5 kilogramm.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Csobolya Mihály az elmúlt esztendőben kiemelkedő termésátlagot produkált: tövenként 2,5 kilogramm.

Végre itt az igazi tavasz, kezdődhet a Nyírségi Édesburgonya Program harmadik szezonja – fogalmazott lapunknak Hegedüs István, a megyei projekt „szülőatyja”. Hozzátette: eddig száz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodó „kóstolt bele” az édesburgonya (más néven a batáta) termesztésébe.

Ültessük bátran!

– Az elmúlt két év tapasztalata alapján elmondható, hogy saját felhasználásra szinte bármilyen talajon megterem az édesburgonya. Persze ekkor nem igazán számít az alak, a sima felület, otthon, a háztájiban könnyen megterem a konyhábavaló. Épp ezért ajánlom a cukorbetegeknek, a fogyókúrázni vágyóknak vagy a kisgyereket, kisgyerekeket nevelő szülőknek a batátát – tanácsolja Hegedüs István. Hozzátette: a Nyírségi Édesburgonya Zrt. éppen ezért ad a programhoz csatlakozni vágyóknak kis mennyiségben is palántát, ebben az esetben pedig a termést nem kell visszaszolgáltatni a cégnek. – Az édesburgonyából nem csak köretet, hanem ivólevet, tésztát, pogácsát és mindenféle süteményt is lehet készíteni – mondta a Nyírségi Édesburgonya Program vezetője.

– Az „üzemszerű” termesztéshez viszont szükséges a nyírségi homok, ami kellően laza közeget biztosít a gumók számára. Több hektáros termesztés esetén kizárólag csak a homoktalajban szabad gondolkodni, de ezt a már másod- vagy harmadéves gazdák nagyon jól tudják.

– Több sikeres gazdálkodó munkájának köszönhetően a nyírségi édesburgonya ma már nemcsak a helyi piacokon, hanem a nemzetközi bolthálózatok üzleteiben is megtalálható – fejezte be Hegedüs István.

Az idén is belevág

– Tavaly pozitív tapasztalatokat szereztem, így az idén tavasszal is belevágok az édesburgonya termesztésébe – kezdte lapunk tájékoztatását Csobolya Mihály, aki a batáta előtt főként gyümölcstermesztéssel foglalkozott, édesburgonyát közel 800 négyzetméteren termeszt.

A nyírmadai gazda szerint a Nyírségi Édesburgonya Zrt. munkatársai rengeteget segítettek neki az induláskor, talajmintát vettek és az ültetés, valamint a betakarítás technikáját is megmutatták neki.

Leszerződtek az árra

– A tavalyi szezon elején is leszerződtünk egy fix felvásárlási árra, majd a földemen megtermesztett édesburgonyát elvitte a cég – mondta lapunknak Csobolya Mihály, akinek az elmúlt esztendőben kiemelkedő lett a termésátlaga: tövenként 2,5 kilogramm. A nyírmadai gazdálkodó elmondta azt is: a palántát az ültetés utáni egy hónapban öntözni kell, a vízigénye ilyenkor napi egy liter.

– Várhatóan májusban kezdem elültetni az új dugványokat, akkor már nemigen fenyeget a fagyveszély. A kézi betakarítás optimális esetben szeptemberben kezdődik majd – tette hozzá Csobolya Mihály, akitől megtudtuk azt is: az édesburgonya a családja életét is megédesíti, hiszen előszeretettel fogyasztják .

 

Hasznos információ

Az édesburgonya palántáról, dugványról szaporodik. Ültetni kizárólag az éjszakai fagyok megszűnte után érdemes, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 10 Celsius fokot. Gyommentesíteni kézi gyomlálással, kapálással kell, permetezni nem szükséges. Édes gumóit, leveleit nem csak emberi fogyasztásra használják, hanem az állatok is nagyon szeretik. A batátát betakarítani az őszi fagyok megérkezése előtt kell. További információk a

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában