Helyi közélet

2018.04.14. 13:14

Először adott szabadságot

Tiszabecs - A névadójára, II. Rákóczi Ferencre emlékezett a tiszabecsi általános iskola.

Tiszabecs - A névadójára, II. Rákóczi Ferencre emlékezett a tiszabecsi általános iskola.

Dicső nap a magyar történelemben 1703. július 14-e, ugyanis ekkor aratta első győzelmét a II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc sereg a tiszaújlaki révnél. A tiszabecsi általános iskola sok szállal is kötődik ehhez a történelmi eseményhez, hiszen egyrészt Tiszaújlak szomszédságában található a falu, másrészt pedig az oktatási intézmény II. Rákóczi Ferenc nevét viseli.

Büszkék vagyunk rá, hogy ennek az örökségnek részesei lehetünk, és a magunk szerény módján megünnepeljük." Borbély Péter

Emlékezés méltó módon

Így aztán természetes, hogy az iskolában minden tavasszal megemlékeznek az 1676. március 27-én született fejedelemről. Az idén sem maradt el az ünnepi programsorozat, a diákok méltó módon emlékeztek meg a kurucok vezérlő fejedelméről, aki először adott ennek a vidéknek szabadságot.

– A három napig tartó ünnepségsorozat koszorúzással kezdődött: az iskola aulájában lévő Rákóczi-domborműnél illetve a templomkertben álló Rákóczi-emlékműnél is elhelyezték az emlékezés koszorúit a diákok – tájékoztatta lapunkat Borbély Péter intézményvezető.

Művészeti bemutató

– Ezt követően történelmi vetélkedőn mérték össze tudásukat a fiatalok, a megmérettetésre két környékbeli iskola – a botpaládi és a kölcsei is – elfogadta a meghívást. A következő napon délelőtt művészeti bemutatót tartottak az iskola táncosai és citerásai, majd délután szavalóversenyen vehettek részt a gyermekek. A harmadik napon a sporté volt a főszerep, hiszen a Rákóczi-kupáért folyt a küzdelem négy iskola – Botpalád, Szatmárcseke, Kölcse és Tiszabecs – focicsapatai között. A győzelmet végül a hazaiak szerezték meg.

– A Rákóczi-napok keretében megtartott programok hozzájárultak ahhoz, hogy a tanulók minél több ismeretet szerezzenek II. Rákóczi Ferencről és a kurucok koráról. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek az örökségnek részesei lehetünk, és a magunk szerény módján ezt minden ­évben meg is ünnepeljük – tette hozzá az intézmény vezetője.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában