Helyi közélet

2018.04.16. 14:16

Erősödő nemzetközi vonal

Nyíregyháza - Terveim megvalósításában sokat segít az egyetem Erasmus+ koordinátora – mondta Virág Benjámin.

Nyíregyháza - Terveim megvalósításában sokat segít az egyetem Erasmus+ koordinátora – mondta Virág Benjámin.

A nemzetközi tanulmányok, tanulmányutak kibővítését, kiszélesítését megcélzó konferenciát rendeztek hétfőn a Nyíregyházi Egyetemen, melynek az „Egyetemek az európai kulturális párbeszédért” címet adták a szervezők. Az egész napot átölelő szakmai előadások érintették az Európai Unió egyik legsikeresebb projektjét, az Erasmus+ programot is.

Cél a népszerűsítés

A Nyíregyházi Egyetem „A” épületének második emeleti előadótermében Vassné dr. Figula Erika, a felsőoktatási intézmény rektora és dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere köszöntötte a hallgatóságot.

A konferencia felvezetőjében elhangzott: a nemzetközi programsorozat célja a Nyíregyházi Egyetem népszerűsítése, a külföldi együttműködések fejlesztése, a közös nemzetközi képzések előkészítése, valamint az, hogy ösztönözzék a hallgatóságot arra, hogy részt vegyenek a nemzetközi mobilitási programokon.

A programsorozattal elősegíti a leuveni célok elérését, mely szerint 2020-ra a végzett hallgatók 20 százalékának kellene külföldi tapasztalatokkal rendelkeznie. A tavaly 30. évét ünneplő Erasmus program a 2018/2019-es tanévre is ösztöndíj lehetőséget biztosít a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak és a dolgozóinak arra, hogy részt vegyenek különféle nemzetközi programokban.

Van egy álma

Első éves gépészmérnök hallgató a Nyíregyházi Egyetemen a 21 esztendős Virág Benjámin. Mint azt lapunknak elmondta: nagyon szeret az intézménybe járni, viszont van egy nagy álma, mégpedig az, hogy északon, pontosabban Norvégiában tanulhasson, legalább egy fél szemesztert.

– Szeretem az ottani éghajlatot, de persze tanulni is akarok, azaz összekötném a számomra kellemeset a hasznossal. Még csak tapogatózom, nincs konkrét egyetem, amit kinéztem volna magamnak. Terveim megvalósításában sokat segít a Nyíregyházi Egyetem Erasmus+ koordinátora, Dudás Éva – fogalmazott lapunknak Virág Benjámin, majd csoporttársa, Junqueira Inácio Manuel vette át a szót: az angolai fiatalember hazánkban szeretne diplomát szerezni.

– Sajnos szülőhazámban, Angolában nem igazán volt lehetőségem ezen a szakterületen tanulni, ezért akartam mindenképpen eljönni otthonról. Magyarországon ösztöndíjjal tanulok, szeretnék gépészmérnökként elhelyezkedni. A nyíregyházi campuson belül található Sandra Hotelben lakom, a költségeket fedezi az ösztöndíj, sőt, még magamra, ruházkodásra, étkezésre, szórakozásra, túrázásra is jut még pénz – mondta lapunknak Junqueira Inácio Manuel, majd hozzátette: Angolából először Budapestre jött, ott töltött el 10 hónapot, a fővárosban sikerült megtanulnia magyarul (nyugodt szívvel támasztjuk alá, ez sikerült neki, a szerk.).

A megyeszékhelyt választotta

– Budapestről mehettem volna Debrecenbe vagy akár a Dunántúlra is tanulni, én mégis egy budapesti ismerősöm, aki Nyíregyházán tanult pilótának, ajánlására Nyíregyházát választottam – fogalmazott Junqueira Inácio Manuel, aki hozzátette: bőrszíne vagy származása miatt igazán komoly atrocitás sosem érte őt, leszámítva talán a csoporttársak zrikáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában