Helyi közélet

2018.04.17. 13:09

„Fatimában lenni mély érzés, felkavaró lelki élmény”

Baktalórántháza, Fatima - Az óriási tömegben nincs tülekedés; Mária szelleme megérinti a zarándokokat.

Baktalórántháza, Fatima - Az óriási tömegben nincs tülekedés; Mária szelleme megérinti a zarándokokat.

Az itáliai örök város, Róma, a franciaországi Lourdes, a lengyelországi Czestohowa és az erdélyi Csíksomlyó mellett Európa legjelentősebb zarándokhelye, Mária-kegyhelye a Portugáliában fekvő Fatima városka. Tavaly különösen sok hívő látogatott el ide, hiszen éppen száz éve volt annak, hogy három pásztorgyermeknek – Luciának, Jacintának és Francesconak – megjelent a Szent Szűz. A közelmúltban Baktalórántházáról is utaztak a kegyhelyre zarándokok. Közöttük volt Némethné Csubák Éva tudósítónk is, aki beszámolt lapunknak erről a nem mindennapi útról.

Kőbe faragott történelem

– Portugáliában, Fatimában és környékén járva tetten érhetjük az ibériai félszigeti ország kőbe faragott történelmét, régi korok emlékeit. A legtöbb műemlék érintetlenül vészelte át az elmúlt évszázadokat, s így Portugália a becses látnivalók és ritka kincsek országa: rómaiak, vizigótok, mó­rok és keresztények hagyták itt kézjegyeiket. Lisszabontól, Portugália fővárosától autóval 128 kilométerre, másfél órányira található Fatima – elevenítette fel emlékeit Némethné Csubák Éva.

– A város igazi története 1917-ben kezdődött, a gyermekek először május 13-án, majd azt követően még többször is találkoztak a tölgyfabokornál rózsafüzérrel a karján megjelent Szent Szűzzel, aki rajtuk keresztül imára és megtérésre szólította fel az embereket. Lenyűgöző méretű a zarándokhely főtere: kétszer nagyobb, mint a római Szent Péter tér, amelynek mintájára kiépítették. Fatima főterét, a Béke-völgyi forrás tövét évente több mint hatmillióan keresik fel a világ minden tájáról. A tér fő látnivalója a Nossa Senhora do Rosario bazilika, amelyben magyar vonatkozású szobor is látható: Szent István királyunk életnagyságú szobra.

– A tér másik végénél II. János Pál szobra áll, aki kétszer is ellátogatott ide A zarándoklat kezdetét jelentő kapu és a bazilika között félúton áll a Jelenés kápolna, amely pontosan a jelenés színhelyéül szolgáló tölgyfa helyére épült. Érdekes figyelni azokat a zarándokokat, akik e szentélyig vezető utolsó nyolcszáz métert térden csúszva teszik meg a tér fényes márványlapjain, próbatétel vagy vezeklés céljából. A kápolna félig nyitott és körbeveszi egy szárny, ahol folyton égnek a zarándokok által gyújtott gyertyák. A csoda főszereplőinek, a három gyermeknek a szobrai is itt láthatók, sírjuk pedig a bazilikában van. A 15 oltár a rózsafüzér 15 titkát jelképezi.

Meghatja a jelenlévőt

– A Szentháromság Bazilika az altemplomokkal, a keresztre feszített, vérző Krisztussal a tér másik oldalán látható. Mindez meghatja a jelenlévőt, a közel 9 ezer férőhelyével lenyűgöző látványt nyújt. Ezt csak „Rózsafüzéres templom”-nak hívják a homlokzatán lévő óriási, éjjel világító rózsafüzér miatt – folytatta Némethné Csubák Éva.

Nincs semmi szemetelés

– A bazilikában mindennapos a szentmise, valamint az esti Rózsafüzér-imádkozás a téren különböző nyelveken, majd szintén rendszeresek az éjszakai gyertyás körmenetek a világító kereszttel és a makulátlan fehér rózsával vagy orchideával feldíszített Mária-szoborral. Mindez oly csodálatos, a vonzása olyan erős és mély, hogy lebilincseli az emberi elmét és szívet. A látvány, a hangulat magával ragadja az imádkozó-énekelő zarándokokat, akik kegyelmet, lelki békét találnak a szertartáson. Az óriási tömegben nincs tülekedés, nincs hangoskodás, Mária szelleme megérinti az odalátogatókat. Mindenki fegyelmezetté, türelmessé válik, és nincs semmi szemetelés. Szinte hihetetlen, de igaz, az aszfalton egyetlen szemét, egyetlen papír, nem volt a több százezres embertömeg után.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában