Helyi közélet

2018.04.16. 13:41

Főhajtás az újratemetés évfordulóján

Kállósemjén - Szombaton délelőtt a Magyar Királyság miniszterelnöke újratemetésének 25. évfordulóján emlékeztek.

Kállósemjén - Szombaton délelőtt a Magyar Királyság miniszterelnöke újratemetésének 25. évfordulóján emlékeztek.

„Emlékezzünk a néhai miniszterelnökre! Merítsünk erőt dr. Kállay Miklós elszántságából, kitartásából!” – mondta Román István kormánymegbízott a szombati megemlékezésen. A Magyar Királyság miniszterelnöke, Kállósemjén díszpolgára újratemetésének 25. évfordulójára szervezett programot a község önkormányzata.

Őrzik a nyugalmát

Ahogy Komiszár Dénes történész fogalmazott: „Az 1942-ben miniszterelnökké kinevezett dr. Kállay Miklós rendkívül nehéz feladatot kapott Horthy Miklós kormányzótól, aki egyébként rokona is volt: kivezetni az országot a háborúból és megóvni a pusztulástól. Ma már tudjuk, hogy törekvései eleve kudarcra voltak ítélve. Államférfiúi bölcsességet igénylő helyzetfelismerés nélkül aligha lehetett volna így lavírozni két éven keresztül. Magyar miniszterelnökként (neveltetése, felfogása, világszemlélete alapján) abban bízott, hogy a szövetségesekkel történt titkos tárgyalások alapján hazánkat Olaszország vagy a Balkán felől a nyugati hatalmak fogják megszállni. Hogy ez nem így és nem itt történt, az nem Kállay hibája volt”.

– Dr. Kállay Miklós 25 évvel ezelőtti újratemetésekor a kállósemjéni nép ígéretet tett, hogy megőrizzük a nyugalmát, gondozzuk a kápolnát, a sírkertet, a kúriát. Méltó módon ápoljuk a hazaszeretetét nyíltan vállaló egykori miniszterelnök emlékét – jelentette ki Belicza László, Kállósemjén polgármestere.

A helyi általános iskola öt tanulója színvonalas műsorral mutatta be dr. Kállay Miklós életútját.

– A néhai miniszterelnök a német és a szovjet hatalmi törekvés mögött próbált egyensúlyozni. Az volt a szándéka, hogy csökkentse a német befolyást és közeledjen az antant hatalmakhoz. Mivel a németek tisztában voltak ezzel, a megszállásuk másnapján leváltatták. Földi maradványai újratemetésének 25. évfordulóján tisztelgünk emléke előtt. Nem hódolt be az idegen hatalmaknak, igazi hazafi maradt. Ahogy mondta: „a magyar örök” – közölte beszédében Román István kormánymegbízott.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában