Helyi közélet

2018.04.25. 13:16

Gazdag emberi életút zárult le

Nyíregyháza - Nyolcvanegy éves korában elhunyt a nyíregyházi Sipkay-iskola egykori igazgatója, Mező Gyula. Lelki képtárainkból most felidézzük azt, ami munkásságának legemlékezetesebb és legjelentőségteljesebb maradandó öröksége.

Nyíregyháza - Nyolcvanegy éves korában elhunyt a nyíregyházi Sipkay-iskola egykori igazgatója, Mező Gyula. Lelki képtárainkból most felidézzük azt, ami munkásságának legemlékezetesebb és legjelentőségteljesebb maradandó öröksége. Kivételes kihívásként élte meg, amikor hetvenes években Nyíregyháza két tantestületét, a kereskedelmi szakiskola és szakközépiskola tanárait kellett közösséggé kovácsolnia. Majd a kollégiummal bővült intézmény szakmai feltételeit, felszerelését teremtette elő, kiemelkedő szervezeti egységet létrehozva. Belevágott a német kéttannyelvű idegenforgalmi szakközépiskola indításába, legszebb álmainak megvalósításába, megnyitva az utazás kapuit tanárnak és diáknak a nyugat-európai tapasztalatcserére és nyelvgyakorlásra. Megalapozta az iskola külföldi kapcsolatait Anglia, Németország és Franciaország hasonló profilú iskoláival. Szakmai tanulmányi versenyek sorának adott otthont a Sipkay, óriási országos elismertséget szerezve. Mező Gyula az elsők között szervezett és támogatott iskolai alapítványt, bált a kilencvenes évek elején. A közösségépítés jegyében a közel 100 tagú tantestület számára kirándulásokat, nő- és fiúnapokat szervezett, hagyományt teremtve. Minden újdonságra fogékony volt: külkereskedelmi szak indítása, világbanki program, modern eljárások, stb. A kollégák és családja, felesége (a szintén pedagógus Sárika) is lelkesen támogatta „a főnök” valamennyi kezdeményezését. Kedves Főnök! Egyszer mindennek vége szakad, de az emlékek tovább élnek. Hozzád mértünk minden vezetői váltást, szakmai és emberi tekintetben egyaránt. Nem volt sima és egyszerű az ösvény, amin jártál, de volt értelme, gazdag emberi életút zárult le végleg. Volt munkatársaid, kollégáid nevében:

- Telepóczkiné Radnai Aranka, ny. kollégiumvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában