Helyi közélet

2018.04.13. 10:27

Ifjú rímfaragók nagy versenye a Bem-iskolában

Nyíregyháza - A Bem-iskola versíró versenyén az idén megyénk 16 iskolájából 134 tanuló vett részt.

Nyíregyháza - A Bem-iskola versíró versenyén az idén megyénk 16 iskolájából 134 tanuló vett részt.

Mozgalmas év ez a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola életében, az intézményben ugyanis több jeles évfordulóról is megemlékeznek az idén: öt esztendeje a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolája, három évtizede költözött a jelenlegi épületébe és kezdte meg munkáját a testnevelés tagozat, tíz évvel korábban, 1978-ban indult a tagozatos angol nyelvoktatás, ötvenöt éve viseli az iskola Bem József nevét, míg a kereken hét évtizeddel korábbi államosításkor kapta a 3-as számot. S ha ez nem lenne elég ok az ünneplésre, huszadik alkalommal hirdették meg vers- és rímfaragó versenyüket a magyar költészet napján.

– A megmérettetésnek, mely kezdetben a Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legjobb rímfaragó a vidéken címet viselte, Kurucz Valéria tanárnő a megálmodója és főszervezője. Eleinte egyfordulós volt a verseny, a gyerekek beültek a könyvtárba, kaptak két címet, és előre megadott sorvégekhez kellett verset írniuk. Ahogy teltek az évek, úgy nőtt az érdeklődés is, mostanra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos településéről érkeznek nevezések – tudtuk meg dr. Baloghné Mester Éva intézményvezetőtől.

Negyvenöt perc

– Az idei, időközben kétfordulósra bővült verseny első, levelezős részében a 3–8. osztályos diákok, akik név nélkül, csupán sorszámmal szerepelnek, kaptak hat címet, ezek közül kiválasztották a nekik tetszőt, és beküldték az otthon megírt verseiket. A megye tizenhat iskolájából összesen 134-en jelentkeztek. A gyerekek költeményeit szakmai zsűri, Nagy Zsuka költő, pedagógus, Bálint Pálné, iskolánk volt igazgatóhelyettese és Buda Barnáné nyugdíjas magyartanár értékelte és pontozta, míg a második körben a tanulóknak negyvenöt perc alatt, szintén a megadott – a Szót szerelek, a Játék, a Halacska, a Van egy perced?, a Búcsú és üdvözlet, valamint az Odakinn, az ablakon túl – címek közül választva a helyszínen kellett írniuk egy minimum háromszor két soros verset – ismertette szerdán a részleteket az intézmény vezetője. Dr. Baloghné Mester Éva hozzátette: a rímfaragóhoz kapcsolódik A festészet néma költészet című verseny, melynek lényege, hogy a már meglévő versekhez a gyerekek illusztrációkat készítenek. Ezekből aztán kiadvány készül. Az eredményhirdetésre és a díjkiosztóra májusig várniuk kell az ifjú poétáknak, akiknek legjobban sikerült műveiből néhányat fel is olvasnak az ünnepségen

. CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában