Helyi közélet

2018.04.28. 12:17

Itt az idő megint jót (t)enni

Rakamaz - „Amit tesztek az állatokkal, az lesz a ti sorsotok is” – mának szóló indián intelem.

Rakamaz - „Amit tesztek az állatokkal, az lesz a ti sorsotok is” – mának szóló indián intelem.

A Turulmadaras város adott helyet kedden a korán elhunyt, nagyszerű szülötte nevét idén fölvett, Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, Termelők Klasztere XII. Földész Fórumának.

A rendezvényen részt vettek a határon túli – felvidéki, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai – magyar társszervezetek képviselői. Veisz János éleltútjáról, a biotermékekért végzett munkásságáról emlékezett meg dr. Márai Géza egyetemi docens, az Ökológiai Egyesület elnöke. Az ezeréves Tisza-parti település vezetői a kisváros gazdasági és turisztikai értékeit is bemutatva köszöntötték a fórum résztvevőit.

Földtől az asztalig

– A szakmai előadások a termék előállítás teljes palettáját felölelték – vonta meg a rendezvény mérlegét dr. Ratkos József a rendező egyesület elnöke. – Termelés, feldolgozás, kutatás fejlesztés, hasznosítás, fogyasztói igények, értékesítés, munkaerő ellátás, a „Tündér mező” megvalósíthatóságának esélyével.

Bardócz Zsuzsa biokémikus a sejtes aberrációk okainak feltárásáról, megelőzéséről beszélt. Az elhalálozások gyakoriságát szaporító, „húsba vágó” téziseivel megdöbbenést keltett Mester Károly agrármérnök; „Amit tesztek az állatokkal, az lesz a ti sorsotok is” indián intelemből kiindulva taglalta a természetes élelemforrás előállításának elodázhatatlan technológiai igényeit. Kovács László pécsi kutató a tűzelhalás kórokozója ellen csatasorba állított természetes ellenség bakteriofágok gyakorlati felhasználását mutatta be.

A növény-kondicionálás fiziológiai alapjait tárgyalta a kutató Klenovics Ferenc, a természetes gyógyforrások beépülését is szemléltetve a növényi szövetekbe. Márai Géza ökológus évtizedes kutatásaira utalva az agrártermékek tömegméreteihez képest elsatnyult belartalmi értékeire mutatott rá.

Dr Sinóros-Szabó Botond akadémikus az energia-forrásaink alternatíváit vette sorra, közülük nem egynek a nyomasztó ökolábnyomot hagyó tulajdonságait sem rejtve véka alá. A kukoricából kinyert etanol, mint traktor üzemanyag elterjedését jövendölte, annak gazdaságossági vonzereje mellett, mint a túltermelés levezetésére alkalmas menekülési utat.

– A reneszánszát élni vágyó ökotermesztői társadalom a munkafórum végén annak a reményének adott hangot, hogy az összefogás, együttes társadalmi meggyőzés, a civil szféra, mint a vidék és város örök hűségét feltételező családi termelői modell egyre nagyobb teret nyer – fejezte be dr. Ratkos József.

- GB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában