Helyi közélet

2018.04.14. 12:15

Káprázatos bemutatókat tartottak a Szakmák Éjszakáján

Nyíregyháza - A Szakmák éjszakáján minden iskola a saját képzési kínálatát fedte fel.

Nyíregyháza - A Szakmák éjszakáján minden iskola a saját képzési kínálatát fedte fel.

Taps, visongás, dübörgő zene fogadta a Dugonics utcai Nyíregyházi Szakképzési Centrumba, azaz a Wesselényibe érkezőket a Szakmák éjszakájának nyitányán. Tanári módon vezényelték le a divatbemutatót: a modell értékű ruhamustrán a vörös szőnyeges kifutón mutatták meg bájaikat.

– Utánanéztem: tavaly mintegy 46 ezren vettek részt országszerte a Szakmák éjszakája rendezvénysorozaton, ezúttal szerintem az 50 ezres limitet is túllépjük – prognosztizált dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Fontos ma Magyarországon, hogy legyen szakképzett munkaerő, csakis így tud fejlődni a gazdaság. Egyre inkább meghatározó szerepük lesz a szakmáknak a pályaorientációban. Komoly előrelépést jelent a jól működő duális képzés. A Szakmák éjszakája tökéletesen alkalmas arra, hogy ízelítőt tudjanak mutatni a nyilvánosságnak a különböző szakterületekről.

Nagy volt a nyüzsgés, a pezsgés az iskolában, ahol minden teremnek volt specialitása. László Attila gyakorlati oktató például bemutatta, hogyan kell rétegelt nyírfalemezekből puzzle-t készíteni. Csatlós Tamás és Mika Károly kockában kockát állított elő nagy odafigyeléssel. Novák Annabella fordított parkettafonást készített a 22-es teremben a babán.

– A szépészetben nőttem fel, hiszen édesanyám kozmetikus. Én fodrász szeretnék lenni, ez a gyermekkori álmom – jegyezte meg.

Így telt a szakmai nap a Bánkiban | Fotók: Sipeki Péter

A Wesselényi-ben is izgalmasan telt a nap | Fotók: Dodó Ferenc

A békéscsabai országos versenyről remek eredményekkel hazatérő diákok saját szenzoros fejlesztéseiket tették ki az asztalra. Kicsinyített Forma 1-es autóban is gyönyörködhettek az érdeklődők.

– A szakképzési centrumunkhoz tartozó 10 intézményben 136 színes program közül lehet választani – újságolta Gurbánné Papp Mária főigazgató. – Minden iskola a saját képzési kínálatát fedte fel. Ez tipikusan az a rendezvény, ahol nem tilos használni a mobiltelefonokat, sőt, nagyon is ajánlott, hogy aki teheti, örökítse meg a látványt, és terjessze, adja tovább!

– Folyamatosan együttműködünk a szakképzési centrummal, azért dolgozunk, hogy minél hatékonyabb legyen a közös munka. Már tavaly is azt érzékeltem, hogy némi túlzással 1-99 éve korig bárki részt vehet a Szakmák éjszakáján, ahol jóízű kóstolót kaphat mindenki – fűzte hozzá Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A Bánki-iskolában nagy durranással is készültek, ottjártunkkor Bene István gyakorlatvezető tanár épp azt mutatta be, hogyan működik a légzsák:

– Ilyen az, amikor a légzsák elnyeli a mozgási energiát. Nyugodtan tapogassák meg, hogy mennyire forró! – javasolta, de senki nem élt a vissza nem térő alkalommal.

– Autószerelő szeretnék lenni. Ez a foglalkozás hasonlít az orvoséhoz, hiszen meg kell gyógyítani a beteget. Komoly kihívást látok a szakmában – mondta az újfehértói Szűcs László, aki 5/13 A osztályos.

Visszatérő ex-bánkissal is találkoztunk:

– Hallottam a rádióban a rendezvényről, és egyből nosztalgikus érzések kerítettek a hatalmukba. Szerettem ide járni, sok kellemes emléket őrzök. Jó alapokat adott az iskola, amit tudok kamatoztatni a hétköznapok során – említette Farkas Ferenc autószerelő.

A Zay-sok így szakmáztak | Fotók: Dodó Ferenc

Élvezték a napot a Sipkay-ban is | Fotók: Sipeki Péter


[related-post post_id="3828282"]

[related-post post_id="3828326"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában