Helyi közélet

2018.04.04. 17:11

Leküzdik a hátrányokat Encsencsen

Encsencs - Szinte nap mint nap beszámolunk projektnyitó tájékoztatókról, az azonban nem túl gyakori, hogy egyszerre négy sikeres pályázat is elindul – Encsencsen szerdán ez történt. Olyan szociális programok elkezdéséről számoltak be a településen élőknek és sajtó képviselőinek, amelyek a területi különbségek csökkentését szolgálják.

Encsencs - Szinte nap mint nap beszámolunk projektnyitó tájékoztatókról, az azonban nem túl gyakori, hogy egyszerre négy sikeres pályázat is elindul – Encsencsen szerdán ez történt. Olyan szociális programok elkezdéséről számoltak be a településen élőknek és sajtó képviselőinek, amelyek a területi különbségek csökkentését szolgálják.

Komplex program indult

Szedlár János polgármester elmondta: több mint kétezren élnek a településen, a családok többsége hátrányos helyzetű, a munkanélküliségi ráta pedig magasabb, mint a térségi átlag. – A hátrányok leküzdése érdekében 2013–2015 között már megvalósítottunk egy komplex felzárkóztatási programot, amelyet, bár óriási volt rá az igény, akkor nem tudtunk folytatni. Ám most ismét megkaptuk erre az esélyt: több sikeres pályázati programot indíthatunk el. Negyven millió forintot költhetünk a Biztos Kezdet gyerekházra, amely a három éven aluli gyerekek és szüleik mindennapjait teszi könnyebbé, a szegregáció csökkentésére, a lakhatási körülmények javítására három év alatt 200 millió forintot fordíthatunk, míg a közszolgáltatások javítására kilenc környező településsel együtt félmilliárd forint jut – ez az összeg felhasználható többek között népegészségügyi és közösségi célokra, de szűrőprogramokra is. A projektek fontos célja az iskolázottság növelése. Korábban a fiatalok megelégedtek azzal, hogy a gyors családalapítás után eléldegéltek, ám tudniuk kell, hogy van más út: tanulniuk kell, hogy lássák, van lehetőség a boldogulásra – tette hozzá a település polgármestere.

– Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból az elmúlt négy évben ebbe a választókerületbe 7,6 milliárd forint érkezett, ami azt jelzi, hogy a siker egyik alappillére, a forrás rendelkezésre áll, a többi viszont az emberek elszántságán, akaraterején múlik – mondta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő. – A most induló programok célja jobb életkörülményeket teremteni az itt élőknek, hogy nagyobb elszántsággal vethessék bele magukat a munkahelykeresésbe. Mert bár a közmunkaprogram nagyon hasznos, tudjuk, hogy a térségben 7 ezer új munkahely jött létre, így lehetőség nyílt arra, hogy a közmunkáért kapott bér többszörösét is megkeressék az emberek.

Ösztönzés és támogatás

Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, a kormány a családokra alapozza a fejlesztéspolitikáját, az uniós források felhasználását is e cél mellé rendelték. – Ösztönözzük és támogatjuk a gyerekszületést- és nevelést, többek között ezt a célt szolgálja a CSOK, az ingyenes étkezés és az ingyenes tankönyv biztosítása is, a halmozottan hátrányos helyzetű családokra pedig kiemelten figyelünk, hogy megakadályozzuk a szegénység újratermelődését. Az intézkedések eredményeként kevesebben élnek mélyszegénységben, öt százalék alatti a munkanélküliség, a gazdaság pedig érdemi növekedésnek indult. Mindez azt jelenti, hogy ma már egy emelkedő nemzet tud szembenézni a problémákkal – fogalmazott az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában