Helyi közélet

2018.04.22. 11:29

Pecások a „pontyoson” Kisvárdán

Kisvárda - Április az év negyedik hónapja, a név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni” – ez utalás az ekkor kinyíló természetre. A természetre napjaink kora nyári melege gyorsító hatással van.

Kisvárda - Április az év negyedik hónapja, a név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni” – ez utalás az ekkor kinyíló természetre. A természetre napjaink kora nyári melege gyorsító hatással van.

Körbe a „pontyoson” – Ideális környezetben a horgászok

Mint mindig, most is az utamon, a vár mögötti „pontyos” tó és környékét jártam körbe. A tóparton horgászok, akik kikapcsolódni és pihenni vágynak, s mérgelődnek, hogy nem nagyon van kapás, de azért vannak kivételek is. Az itt pecázók kölcsönösen kicserélik egymással a „titkos” tapasztalataikat. Kísérleteznek, hogy még sikeresebb legyen a fogás. A horgászok mindig kitalálnak valamilyen újdonságot az eredményesebb fogás érdekében. A természet a táj változatossága, az élővilág apró meglepetései pihentetik, s újabb élményekkel gazdagítják az embert. A virágok, cserjék s futó növényzet színvilága csodálkoztatja el a természetben sétálót. A méhek már hallható döngicsélése, virágról virágra való vándorlásuk, a kora nyarat idéző meleg már érezteti hatását. A partmentén ülő horgászok türelme, s néhol feszült várakozása is lenyűgözi a természetben sétálót. A 4. számú főúton haladó gépjárművek zaja is hallatszik a közelben horgászoknak. A belső csatorna vízfolyását már a jövő fejlesztéseinek munkálatai bizonyítják. Békés a táj. Egyes horgászoknál a szerencse is párosul a türelemmel.

45 éve alakult a Dolgozók Sporthorgász Egyesülete Kisvárdán

1973–tól gondozza a városkörnyéki tavakat a Dolgozók Sporthorgász Egyesülete. A kisvárdai tavakat alternatív kutak látják el friss vízzel, a lefolyókon keresztül pedig leeresztik a vizet, így folyamatosan cserélni tudják a tavak vizeit. Négy tavat különböztetnek meg. Ebből legnagyobb az ún. Nagy lapos, mellette helyezkedik el a Bulgár és a kettő ölelésében található a Háromszög. Egy kicsit távolabb a kisvárdai vár szomszédságában található a Pontyos–tó. A Pontyos és a Nádas tavakat csak egy gát választja el egymástól, jellegükben mégis más és más vizek. Jellemző halak: ponty, amur, csuka, harcsa, compó, süllő, kárász és keszegfélék. A pontyot rendszeresen telepítik, de előfordulnak szép harcsák is. A tavak gondozása is megoldott. A horgászok rendszeresen tisztítják horgászhelyeiket. Így teremtik meg az ideális környezetet hogy az itt eltöltött idő valódi kikapcsolódást jelentsen a sporthorgászok számára.

Sikeres fogások a déli parton

Már 27 éve jár „pecázni” főleg a pontyosra Tóth Attila, aki a szombati napon is szerencsével járt, két ponty mellett két dévért és egy kárászt is fogott. A pontyok súlya 2,40 (pénzes), illetve 1,80 (tükör) kilósok voltak. Ez volt az idei első eredményes fogása. Nem messze tőle, már több mint húsz éve jár a pontyosra Pintér István, aki a telepítést követően igazán eredményes fogása volt a mostani. Egy három kilogrammos pénzes ponty. A pontyos északi, a 4–es út közelében lévők nem jártak ilyen szerencsével. De mint mondták a szép–ideális környezett és a friss levegő, a csend az mindenben pótolja őket. Az itt elhelyezkedőknek legközelebb sikerül, hiszen bíznak a fogási szerencséjükben.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában