Helyi közélet

2018.04.26. 11:31

Rendben telelt az őszi vetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A búza után a legnagyobb területen ter­mesztett megyei növényünk a tritikálé.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A búza után a legnagyobb területen ter­mesztett megyei növényünk a tritikálé.

A hótakaró nélküli tél nem viselte meg jelentősen az őszi vetést Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyében – tudtuk meg Rácz Imrétől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a mérsékelt mennyiségű csa­padék elégnek bizonyult a növények normális fejlődéséhez.

Minimális belvíz

– A tél közepén sokan inkább azért aggódtunk, hogy az átlagostól jóval enyhébb tél miatt túlfejlett lesz a repce. Mindent egybevetve a gazdák bizakodóan várták a tavaszt, még úgy is, hogy márciusban kaptunk egy kis havat, majd jött egy esősebb időszak, emiatt több helyen belvíz alakult ki, ám ez nem vetette vissza a fejlődésben a különböző növénykultúrákat, legfeljebb annyi történt, hogy helyenként nehezebbé vált a gyomirtás és a fejtrágyázás, valamint a tavaszi vetésűek magágyának előkészítése – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, akitől megtudtuk azt is, hogy az őszi búza (melyet országszerte közel egymillió hektáron vetettek) körülbelül kilencven százaléka jól telelt, jelentős fagykárt sehol sem szenvedett.

Jó a bokrosodás

– A megyében is hasonló a helyzet, a közel 26 ezer hektárból mindössze tíz százalék az, ami gyengébbnek mondható, ezt pedig a már említett belvíz rovására írhatjuk. A többi kalászos növénynél is hasonló a helyzet. A rozstáblák esetében szépek az állományok, jó a bokrosodás, az elvetett közel 3500 hektár több mint két harmadán jó termés várható. A jobb adottságú területeken több gazda a túlfejlődött rozson birkákat hajtott keresztül, hogy a legeléssel visszafogják a növények túlfejlődését. A búza után a legnagyobb területen termesztett megyei növényünk a tritikálé. A közel 17.500 hektáros állomány jól fejlett, 10 ezer hektáron átlag feletti minőség várható. Árpát a térségünkben zömében saját felhasználásra ter­mesztenek a gazdálkodók, így a szóban forgó 2 ezer hektár a méretét tekintve nem számottevő, a vetésterület háromnegyede azonban kimondottan kedvező képet mutat. Az összes kalászos, őszi és tavaszi egyaránt, remélhetően jó termést produkál ebben az évben – foglalta össze Rácz Imre, majd hozzátette: az őszi káposztarepce nem igazán a megye növénye, de jól illeszthető a vetésforgóba, ezért egyre többen termesztik.

Szarvasok okoztak kárt

– Az enyhe tél miatt, a túlzott növekedés visszafogása érdekében több helyen is vegyszeres növekedésszabályozást kellett elvégezni, sőt, az őszi káposztarepcében jelentős károkat okoztak a szarvasok és egyéb vadak. Összességében az állomány több mint kétharmada minősíthető csak jó állapotúnak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában