Helyi közélet

2018.04.12. 15:46

Távmeghallgatás: nem kell a tanút utaztatni

Nyíregyháza - Az elektronikus bírósági ügyintézéssel lehetővé válik a bizonyítékok mihamarabbi értékelésére.

Nyíregyháza - Az elektronikus bírósági ügyintézéssel lehetővé válik a bizonyítékok mihamarabbi értékelésére.

A várost sem kellett elhagynia annak a tanúnak, aki a napokban egy Hollandiában tárgyalt ügyben tett tanúvallomást Nyíregyházán. De ma már egy német állampolgárnak sem kell feltétlenül ide utaznia, ha egy ügyben szeretnék itt meghallgatni, sőt, a bíróságok digitalizációjának eredményeként országhatáron belül is jól alkalmazható a zárt láncú távmeghallgatás.

– Néhány napja az Amszterdami Bíróság (Rechtbank Amsterdam) megkereste a Nyíregyházi Járásbíróságot, hogy távmeghallgatással egy náluk emberkereskedelemmel kapcsolatos eljárásban egy nyíregyházi tanút szeretnének meghallgatni – avatott be az ügy előzményeibe dr. Toma Attila. – A Nyíregyházi Járásbíróság bírája, dr. Margitics István (képünkön) a tanút április 9-ére beidézte, majd a tárgyalóteremben Skype-on keresztül videokonferencia keretében felvette a kapcsolatot az amszterdami bírósággal, így a holland bíró, ügyész és védő egy tolmács közvetítésével tették fel a kérdéseiket a tanúnak.

– A távmeghallgatás modern és gyors eljárás. Célja – tette hozzá a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője –, hogy magyar állampolgárnak ne kelljen külföldre, illetve külföldön tartózkodó személyeknek, ha idézést kapnak, ne kelljen hazánkba utaznia, hanem a lakóhelyén távmeghallgatás keretében hallgassa ki a bíróság. Igaz ez az országhatáron belül is, például a büntetés-végrehajtási intézményekben őrzöttek vagy a más városokban élő tanúk esetében is.

– Az elektronikus bírósági ügyintézéssel, s ezen belül a távmeghallgatással lehetővé válik a bizonyítékok mihamarabbi értékelése, s az ügyek ésszerű határidőn belüli elbírálása, továbbá jelentős idő és költség takarítható meg, így még hatékonyabbá válik az igazságszolgáltatás – jegyezte meg dr. Toma Attila.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában