Helyi közélet

2018.04.27. 11:48

Távszem: azonnali segítség

Nyíregyháza - Az idén január 1-jével elindult a Távszem projekt, amelynek keretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége olyan online szolgáltatást hoz létre, melynek segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől olyan helyzetekben, amelyekre a jól ismert technikai eszközök sem nyújtanak még megoldást.

Nyíregyháza - Az idén január 1-jével elindult a Távszem projekt, amelynek keretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége olyan online szolgáltatást hoz létre, melynek segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől olyan helyzetekben, amelyekre a jól ismert technikai eszközök sem nyújtanak még megoldást. A távsegítség előnye, hogy a látássérült személy és a látó segítő közötti távolság jelentéktelenné válik, így egy Budapesten dolgozó operátor szinte azonos időben, közvetlenül egymás után nyújthat segítséget egy szombathelyi, szegedi vagy nyíregyházi igénylőnek. A szolgáltatást professzionális segítők működtetik majd a nap 24 órájában, a hét minden napján, hogy valóban akkor jöjjön a segítség, amikor arra szükség van.

Mentorokat képeznek

A projekt legfőbb kedvezményezettjei a látássérültek, akik nem csupán a Távszem szolgáltatás igénybe vevőivé válhatnak, nyolcszázan közülük ingyenesen tartós használatba vehetnek egy-egy okostelefont is, vállalva ezzel, hogy részt vesznek a szolgáltatás tesztelésében. A nyilvános tesztidőszak várhatóan 2019. második félévében zajlik majd, amit számos előkészület, beruházás, szoftver- és tananyagfejlesztés, képzés és folyamatos tájékoztatás előz meg. A projekt keretében a szövetség minden tagegyesületet egy-egy mentor kiképzésével és foglalkoztatásával támogat. A mentorok feladata lesz az okos eszközök, illetve a Távszem alkalmazás eljuttatása és használatának betanítása az ezt igénylő egyesületi tagoknak, illetve ők segítik majd a folyamatos kapcsolat fenntartását a tagegyesületek és a projekt csapata között.

Tájékoztató rendezvények

A Távszem szolgáltatás kialakításával és a projekt megvalósításával kapcsolatos részletes tájékoztatás és a személyes kapcsolat kialakítása, megerősítése érdekében az idén tavasszal valamennyi megyében tájékoztató rendezvényeket tartanak: Szabolcs-Szatmár-Beregben május 10-én 13 órától a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének István utca 3. alatti ügyfélszolgálati irodájába várják az érdeklődőket. A tájékoztatón részletesen bemutatják a fejlesztés célját, tevékenységeit és várható eredményeit.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában