Helyi közélet

2018.04.05. 17:03

Továbbra is a világ kapuja marad

Nyíregyháza - A Brexit után még körülbelül két évig lesz érvényben az uniós szabályozás az Egyesült Királyságban.

Nyíregyháza - A Brexit után még körülbelül két évig lesz érvényben az uniós szabályozás az Egyesült Királyságban.

Magyarul üdvözölte a hallgatókat és oktatókat Caitlin Jones brit nagykövet helyettes, aki egy mindannyiunk jövőjét érintő, aktuális témáról tartott előadást szerdán a Nyíregyházi Egyetemen. Mint bevezetőjében is elmondta: többek között azzal a céllal érkezett, hogy eloszlassa a Brexittel kapcsolatos esetleges aggodalmakat.

Különleges partneri viszony

– Az Egyesült Királyság népe 2016 júniusában úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót, ám ez nem jelenti azt, hogy egyúttal Európát is. Továbbra is elkötelezett partnerei és szövetségesei szeretnénk maradni barátainknak. Mély és különleges partneri viszony kialakítására törekszünk.

– Tavaly decemberben a kilépési megállapodás kidolgozásával zárult le a tárgyalások első fázisa. Három fő területre koncentráltunk: az Európai Unióban élő brit állampolgárok és az Egyesült Királyságban élő, uniós tagországokból érkező polgárok jogaira, a pénzügyi, valamint az észak­ír és ír határral kapcsolatos kérdések rendezésére – utóbbiról még tartanak az egyeztetések – engedett bepillantást a Brexit első lépéseibe a nagykövet helyettes.

Szóba került a jövőbeni kapcsolatok rendszere is.

– Márciusban az Európai Tanács és a huszonhét tagállam irányelveket határozott meg a további együttműködéssel összefüggésben. Az EU-s tagállamiság egy rendkívül bonyolult és összetett dolog, az Egyesült Királyság pedig erős partnerségi viszonyt szeretne kiépíteni a kilépés után barátaival és szövetségeseivel – főként a kereskedelem és a biztonság területén. Olyan együttműködést, mely tiszteletben tartja mindkét oldal autonómiáját, hiszen az unió elhagyásával jogilag egy szinten állunk majd. A Brexit fő oka az volt, hogy britek vissza akarták kapni a szuverenitásukat, ugyanis úgy érezték, az Európai Unió túlságosan irányítja az életüket.

Fontos a folytonosság

Caitlin Jones elárulta: jelenleg is tárgyalások folynak a végrehajtási időszakról.

– Fontos, hogy azon a napon, amikor az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, ne következzen be drasztikus változás, ezért megegyeztünk abban, hogy a kilépésre kitűzött időpont, 2019. március 30-a után még körülbelül két évig érvényben lesz az uniós szabályozás a nyugat-európai szigetországban. Ez folyamatosságot biztosít az emberek számára.

CsA


A kapcsolatépítés a cél

– A kilépés után ki kell építenünk saját politikai, diplomáciai, gazdasági-kereskedelmi, kulturális-oktatási, tudományos és lakossági kapcsolatrendszerünket. Jó példa erre, hogy a Brexitről szóló népszavazás óta harminc százalékkal nőtt a budapesti Brit Nagykövetség dolgozói létszáma – ismertette Caitlin Jones. A nagykövet helyettes hozzátette: az elmúlt évtizedekben egyre több magyar kezd új életet az Egyesült Királyságban, hozzájárulva a brit gazdaság fejlődéséhez és új társadalmi kapcsolatok létrejöttéhez – erre fognak törekedni a kilépés után is.

– Történjék bármi, az Egyesült Királyság továbbra is a világ kapuja marad – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában