Helyi közélet

2018.05.11. 08:05

A szél sem fújhatta el az Európa-napot

Nyíregyháza - Az európai béke és egység napjaként ünneplik május 9-ét az unió minden tagállamában.

Nyíregyháza - Az európai béke és egység napjaként ünneplik május 9-ét az unió minden tagállamában.

A nyírpazonyi Színi Károly kéttannyelvű iskola negyedikesei voltak a csütörtöki Európa-nap látogatói, örömmel próbálták ki a buborékfújó, s egyéb ügyességi játékokat, míg az ugrálóvárból önfeledt gyerekzsivaj verte fel a belváros hétköznapját.

Folyamatosan tanulnak

– Tíz évesen a gyerekek még nem ismerik az Európai Uniót, nem szerepel a tananyagban, de otthon, ismerettségi körben hallják a kifejezést, mesélnek arról, hogy rokonuk, barátjuk kint dolgozik külföldön, ám azt még nem tudják, hogy ez is az uniós tagsággal járó, szabad munkavállalás eredménye – magyarázta kérdésünkre Bárányné Terjék Ildikó pedagógus, miközben tekintetével a negyedikeseit figyelte.

– Felsőben már tovább bővül a tudásuk, s amikor az unós tanulmányi programok, munkavállalás, vagy más apropó miatt fontos lesz, folyamatosan és egyre többet tudnak majd az EU-ról – vélekedett a tanárnő, s ezt erősítette meg Dubay Laura is, aki elmondta: angolórán már volt szó az EU-ról, de még nem tanultak róla. – A szüleimtől hallottam, hogy mi 14 éve csatlakoztunk az unióhoz, s ezt minden évben megünnepeljük – tette hozzá, majd bekapcsolódott ő is a játékba.

Az ismeretterjesztő kiadványok mellett, értékes nyereményért a felnőttek próbára tehették az unióval kapcsolatos tudásukat. Az egyhetes bulgáriai nyaralás lehetősége sokakat késztetett a totózásra, voltak bonyolult kérdések.

Fogós kérdések a totón

– Minden évben eljövök a rendezvényre, s kitöltöm a totót, bár nem nyertem eddig, mégis jó mércéje annak, mennyire vagyok tájékozott – osztotta meg velünk Kovács Csaba. A nyíregyházi családapa azt is elmondta, a 6. kérdés kifogott rajta, mert arról nem tudott, hogy az EU-ban is van betétbiztosítási szabályozás, ami védi az állampolgárok megtakarításait, így a garantált összeget csak tippelte (minden betétesének – magánszemélynek vagy vállalkozásnak – a betétjét bankonként 100 000 euró összeghatárig garantálják), ahogy az Európai Határ- és Parti őrség védelmező szárazföldi és tengeri szakasz hosszát is (7700 illetve 42 700 kilométer).

A napsütés ellenére szeles volt az idő, ez pedig azzal járt, hogy egy órakor, még mielőtt átrepülte volna a várost, le kellett bontani a sátrat, de az Európa-nap négyig várta az érdeklődőket a Szabadság téren.

Különleges roadshow

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete – karöltve az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával és az Európa Direct tájékoztató hálózattal – május 1-je óta járja az országot, s gazdag Európa-napi programokkal és nyereményjátékokkal hívja fel a magyar családok figyelmét az európaiságunk megtartásának fontosságára. A különleges roadshow tegnap a szabolcsi megyeszékhelyre is megérkezett, s ugyan hazánk 14 éve tagja a nemzetközi közösségnek, a program mégis olyan kérdéseket feszegetett, amelyek soha nem veszítik érvényüket. Senki se lehet ugyanis közömbös aziránt, milyen jövő előtt áll a kontinens, mindannyiunk közös Európája, s főleg milyenné szeretnénk formálni azt együttesen. Fontos, hogy lássák a hasznát a magyar állampolgárok a csatlakozásnak, de érdemes arról is eszmét cserélnünk, hogyan járul hozzá az EU Magyarország megújuláshoz.

Nagykövet Iskola Gyarmaton

A rendezvényen az Europa Direct irodák munkatársai várták az érdeklődőket, SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kft. programmenedzserét, Demeter Zsuzsát kérdeztük a feladatokról.

– Mintegy 10 éve működtetjük Nyíregyházán a „Europe Direct” Európai Információs Pontunkat, és azon túl, hogy ellátjuk az érdeklődőket a kért információkkal, igyekszünk felkelteni az érdeklődést az Európai Unió iránt. Igyekeztünk emlékeztetni az embereket arra, hogy 2019 májusában ismét európai parlamenti képviselőket választunk. Hazánk öt év elteltével is 21 EP-képviselői helyet kaphat a parlament javaslata alapján. De bárki informálódhat a kiadványainkból az Erasmus Programmal, vagy akár fogyasztóvédelmi és energetikai kérdésekkel kapcsolatban is.

– A Kreatív Európa Program 2008-2014 részeként több új pályázati kiírás is megjelent, s örömmel hívjuk fel rájuk az iskolák, óvodák, művészeti együttesek figyelmét. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium a pályázatával legutóbb bekerülhetett a legjobb 10 intézmény közé, s így egyedüliként a megyében az Európai Parlament Európa Pontot is működtető Nagykövet Iskolája lehet – zárta Demeter Zsuzsa.

BM, MJ


A kezdet

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. A nyilatkozat a mai Európai Unió megszületéséhez vezető egyik legjelentősebb lépésnek bizonyult. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában