Helyi közélet

2018.05.29. 11:41

Ádáz küzdelemmel próbálják megvédeni a fiatalokat a drogoktól

Nyíregyháza - A mozgás, a zene, a tudás és az alkotás legyen a fiatalok szenvedélye!

Nyíregyháza - A mozgás, a zene, a tudás és az alkotás legyen a fiatalok szenvedélye!

Valamit kipróbálni, megszeretni, és rászokni! Ragaszkodni hozzá, mert boldoggá tesz! Mindenkinek kell, hogy legyen valamilyen szenvedélye, mert szenvedély nélkül színtelen, szürke az élet. Sajnos, a jófajta megszállottságról keveset beszélünk, a beteges szenvedélyek árnyékában élünk. Ádáz küzdelemmel próbáljuk megvédeni a fiatalokat, mert áldozatai lehetnek annak, amit választanak: a romboló, kártékony, mélybe taszító, és rabságba ejtő függőségről van szó, amire ne hagyjuk rászokni gyerekeinket.

Ismét színre lép

Tízből hat tizenéves már biztosan fogyasztott alkoholt, sőt kipróbált valamilyen drogot, a dohányzás mindennapos a kamaszok között. A prédikáció mit sem ér, kell valamilyen más megközelítési mód, és eszköz, amellyel hitelesen, őszintén meg lehet fogni ezt a korosztályt!

Ez az alapötlete a „Legyen más a szenvedélyed” országos prevenciós programnak, amelyhez az országban számos szervezet, iskola kapcsolódott az elmúlt négy évben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a gyermekvédelemben valósulhat meg a projekt második epizódja: a „Legyen más a szenvedélyed! 2.”, a szakmai programot hétfőn a megyeházán mutatták be.

A veszélyeztetettek körében

A kiindulási pont, hogy a pozitív példa a legjobb nevelési eszköz. Mindenkinek van egy hobbija, kedvelt időtöltése, amiben tehetséges, legyen az a „szenvedélye”.

– A gyermekvédelembe traumatizált, hátrányos helyzetben élő családokból kerülnek be, ahol gyakori a bántalmazás, a rossz bánásmód az érzelmi elhanyagolás, ezért a fiatalok szükségét érzik a „pótszereknek” – mondta a konferencián Hasulyó Szabolcs, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója. – A lakásotthonokban hiányzik a stabil családi kötelék, az érzelmi kapocs a szülőkkel, s bár szakembereink törődő, nyugodt körülményeket biztosítanak a bentlakók számára, mégis felütheti fejét a drog, mert nem találja a helyét a világban a fiatal – hangzott el.

Vécsei Ágnes 23 éve dolgozik a gyermekvédelemben, jelenleg az egyik nyírszőlősi lakásotthonban, 23-24 fiatalkorúval foglalkozik, ahol voltak már rázós napjai.

– A lakásotthonokban reggeltől-estig össze vannak zárva a gyerekek, a kortárs­csoportban egyébként is könnyebben hatnak egymásra, befolyásolják, követik egymást – magyarázta a szakember. – A szeretet, a határozottság, a szabályok következetes betartatása legfőbb módszerünk, hogy elejét vegyük a bajnak, de még így is igen résen kell lennünk. A szenvedélybeteg fiatal nem lát túl messzire, csak a jelenben él, nincsenek tervei. Sok éve volt olyan gondozottam, akire öt percenként nyitottam be a szobája ajtaját, ellenőriztem, nem tesz-e rosszat magával. Az érzelmileg labilisabbaknak pszichológus segít.

Nevelőszülői védőháló

– Csak az vállalja a nevelőszülőséget, aki ugyanúgy tudja szeretni nevelt gyerekét, mint a sajátját – mondta Vasné Deél Enikő, akinek saját felnőtt fia mellett három fogadott gyermeke van. – A felvilágosítás kevés, a szülő nevelési tapasztalat nélkül tehetetlen, általában akkor képes gyorsan és minden szempontból jó döntést hozni, büntetni, tiltani, vagy meggyőzni, ha van gyereknevelési gyakorlata – mondta el, s hozzátette, hogy otthon nincs tabu téma, a drogról is nyíltan beszélnek lányaival, akik láttak már elrettentő példát, függő fiatalt.

– A hasznos elfoglaltság, sok mindentől „megvéd” – mondta, nincs idő csavargásra, s noha az internet előtt elég sok időt töltenek lányai, jól tanulnak, sportolnak, segítenek a háztartásban.

A programot Balogh Mihály szakmai vezető ismertette, kiemelte: több mint 1200 gyerek kapcsolódik a projekthez.

A megszokott paneleket kicserélték, és a szemléletformáló prevenciós előadásokat már gyógyult szenvedélybetegek beszámolóival teszik szemléletesebbé, valamint önismereti kurzusokat tartanak. A nevelőszülők, gyermekvédelemben dolgozók tudását és módszertani ismereteit bővíteni szeretnék. Oktatást, tréningeket, táborokat szerveznek, ahol mindenki hódolhat saját egészséges szenvedélyének – hangzott el.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában