Helyi közélet

2018.05.10. 10:05

Amerikai nyelvi lektor Nyírpazonyban

Nyírpazony - A Színi-diákok kifejezetten szeretik, ha angol társalgási óra következik.

Nyírpazony - A Színi-diákok kifejezetten szeretik, ha angol társalgási óra következik.

A Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában nyelvi lektor segíti a kéttannyelvű oktatásban részt vevő tanulók fejlődését.

– Colton Seth Johnson az amerikai Oregonból érkezett településünkre. A 25 éves tanár természetismeretet, testnevelést és angol társalgást tanít a diákoknak. Azt mondta, hogy eddig még soha nem hagyta el az USA területét és szeretett volna világot látni, szerette volna megismerni Európát, ezért döntött a kaland mellett. Egyedül érkezett Nyírpazonyba, de nem magányos, hiszen hamar megtapasztalta a helyiek vendégszeretetét – említette dr. Bárány János intézményvezető.

A fiatal tanár azon csodálkozott, hogy míg Amerikában mindenki magával foglalkozik, addig Magyarországon közvetlenek az emberek és szabadidejükben segítenek társaikon. Mr. Johnson hétköznapokon fiatalos lendülettel tanít a Színi Károly Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a gyerekek legnagyobb örömére.

– Az iskolások kifejezetten szeretik, ha angol társalgási óra következik, hiszen tudják, olyankor érdekes dolgokat tudhatnak meg egy távoli országról, amelyről tanáruk mesél nekik. Természetesen kizárólag angol nyelven kommunikálnak. Az órák során összehasonlítják a magyar és az amerikai szokásokat, beszélgetnek a családról, az ünnepekről, a hagyományokról és a két ország kultúrájáról. Ezek a foglalkozások nagyon hasznosak, hiszen kiegészítik az angol órán tanultakat és kommunikációra ösztönzik a gyerekeket. Azt mondta a magyar nyelvoktatásról, hogy sokkal célorientáltabb, mint az amerikai. Azt tapasztalta, itt nem kell a gyerekeket különösebben ösztönözni, mert ők akarnak tanulni. Ezzel ellentétben, szerinte Amerikában nincs céljuk a gyerekeknek a nyelvtanulással, hiszen hozzászoktak ahhoz az emberek, hogy aki oda utazik, beszéli az ő nyelvüket – fejtegette dr. Bárány János.

Mr. Johnson szabadidejében gyakran megfordul Nyíregyházán. Részt vett a Hello Nyíregyháza, turisztikai szezonnyitó nagyrendezvényen, ami kifejezetten tetszett neki. Tájékozódott a nyári, szabadtéri rendezvényekről és örömmel fogadta, hogy egyik hétvégén sem fog unatkozni, hiszen Nyíregyháza annyi lehetőséget tartogat számára, amire nem is gondolt utazása előtt. A fiatal tanár a tanév végéig marad Nyírpazonyban, nyáron Budapestre utazik. Szeptembertől egy fővárosi iskola tanulóit segíti majd a nyelvtanulásban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában