Helyi közélet

2018.05.23. 13:09

Bevetették a Fakopp 3D-t - Nem találod ki, hány éves ez a cégénydányádi fa!

Cégénydányád - „Gúzsba kötötték” a kastélypark királynőjét: megmentették a famatuzsálemet, amely már az 1848-as forradalom idején is madárparadicsom lehetett.

Cégénydányád - „Gúzsba kötötték” a kastélypark királynőjét: megmentették a famatuzsálemet, amely már az 1848-as forradalom idején is madárparadicsom lehetett.

Öreg hölgynek is becézik a helybéliek a cégénydányádi kastélypark egyik fő látványosságát, a több mint hét méter törzskerületű, 184 éves platánfát. A klasszicista stílusú Kende-kúria mögött álló fa kora és tekintélyes méretei miatt különleges értéket képvisel, megóvása a természetvédelmi szakemberek feladata. Az idén tavasszal – a fa alapos átvizsgálását követően – eltávolították a veszélyes és száraz ágakat, lekezelték a sebeket és odúkat, és statikailag is megerősítették a fa lombkoronáját.

Saját élővilág

– Első lépésként a vizuális vizsgálatot végeztük el, s kiderült, hogy a fán rengeteg – akár többméteres – veszélyes száraz ág, bekorhadt, lehasadt ágcsonk, odú található. Ezek egy része biztonsági szempontból nem volt elfogadható, másrészt siettették a fa állapotának további romlását – idézte fel lapunk érdeklődésére a famentés első fázisát Horváth Tibor.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa hozzátette, hogy a fa szinte saját élővilággal rendelkezik: az odvakban csókák, denevérek, zöld küllők találtak búvó- vagy költőhelyre.

– Ezután a veszélyes és száraz ágak eltávolítása, a nagyobb, lakatlan odúk és a fa sebeinek kezelése, majd a koronaalap tisztítása következett. Kiderült, hogy a koronaalapban hatalmas üreg – víz­zsák – található, ami mélyen benyúlik a törzsbe, ezért műszeres favizsgálatra is szükség volt. A Fakopp 3D nevű műszer segítségével térképeztük fel a fa belsejének szerkezetét, így derült fény a statikai problémákra: a törzsben és a váz­ágak belsejében jelentős a korhadás.

Statikai megerősítés

– A fa méretei, a vázágak feszítése és a nagyarányú bekorhadások miatt különösen extrém időjárás esetén fennáll a koronaalap széthasadásának vagy vázág lehasadásának veszélye, ezért szükség volt a statikai megerősítésre, ám nem lehetett a kritikus részeket egyetlen teherbíró ponthoz rögzíteni. Így született meg a terv, hogy minden nagyobb ágat legalább másik háromhoz rögzítünk. Ennek a rendszernek az a feladata, hogy szétossza a terhelést, szélsőséges időjárási körülmények esetén csillapítsa a fa részeinek kilengését, ezzel megakadályozva a széthasadást. A hét vázágat és a központi teherelosztó pontot 260 méter kötéllel, 17 kötés kialakításával kapcsoltuk össze, a végeredmény pedig hazánk legbonyolultabb, alpintechnikával épített koronabiztosító rendszere.

Korának megfelelő állapot

– A vizsgálatok és az ápolás után elmondhatjuk: a nagy platán, bár sok problémával küzd, a korának megfelelő állapotban van. Bízunk benne, hogy ezzel a nem hétköznapi, szaktudást igénylő eljárással megakadályozzuk a platánfa széthasadását, és még sokáig gyönyörködhetünk benne – összegzett Horváth Tibor.

A nagy platán számokban:

Kor: 184 év.

Törzs körmérete: 724 centiméter.

Törzs átlagos átmérője: 250 centiméter.

Átlagos lombkorona-átmérő: 46,3 méter.

Magasság: 39 méter.

Bármelyik évszakban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő cégénydányádi Kende-kúria és az azt övező több mint 14 hektáros természetvédelmi területen elterülő angol típusú tájképi kert fái, bokrai és lágyszárú növényei igazi ritkaságnak számítanak.

A parkban megtalálható többek közt a platán, a tulipánfa, a páfrányfenyő, a vérbükk, a mocsártölgy, az egylevelű kőris és a szelídgesztenye is, a fák alatt kora tavasszal az ország egyik legnagyobb téltemető-állománya virágzik.

A növényállomány színben és formában is összhangban van, és minden évszakban szemet gyönyörködtető látványt nyújt a természetbarát látogatóknak.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában