Helyi közélet

2018.05.26. 09:24

Digitálisan támogatott élet Nyíregyházán

Nyíregyháza - Az alkalmazás egyéni igényekhez alakítható és segít önállóan megoldani a feladatokat.

Nyíregyháza - Az alkalmazás egyéni igényekhez alakítható és segít önállóan megoldani a feladatokat.

A tudomány mai állása szerint az autizmus nem gyógyítható, időben felismerve és a megfelelő fejlesztéssel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig javíthatóak. A szülők, a gyógypedagógusok, fejlesztő szakemberek közös célja, hogy az autizmussal élők könnyebben küzdjék le az akadályokat, számukra is elérhetővé váljanak a szolgáltatások, tudjanak önállóan és függetlenül feladatokat megoldani.

Egyénre szabottan

– Ebben segítheti őket az az ingyenes applikáció, amit a szövetségünk és az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja dolgozott ki, s amit folyamatosan szeretnénk bővíteni, fejleszteni – mondta a mobilalkalmazás bemutatóján a nyíregyházi Csodavárban Győrfi Anikó, az Autisták Országos Szövetségének alelnöke. – Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem csodaszer, egy keretet biztosít, melyben különböző tevékenységek válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és egyben alakíthatóvá mind az érintett személyek, szülők, mind a szakemberek számára – magyarázta az alelnök.

– Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel – mondta a részletekről a projekt szakmai vezetője, Horhi Anett. – A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, mint például az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátás, munkavégzés, tanulás, közlekedés. Hogy érthetőbb legyen, példaként a bevásárlást említette, az app egyénre szabottan lépésről lépésre mutatja majd be a folyamatot. – Van, akinek három kép elég lesz ehhez, másnak 15, attól függően, hogy a spektrum melyik végéhez van közelebb – tette hozzá.

Pánik gomb és helymeghatározó

A Down Egyesület Csodavárában, ahol van egyéni autizmus-specifikus fejlesztés, nemcsak szakemberek, hanem szülők is meghallgatták az applikációról szóló tájékoztatót, és számos kérdés, javaslat érkezett.

Fontos kérdésként merült fel, engedik-e majd az iskolában, hogy az autizmusban érintett gyermek egész nap használhassa a telefonját, tabletjét? Ötletként pedig felmerült egy pánikjelző funkció beépítése is az applikációba, melyet a felhasználó saját döntése szerint használhat elakadás vagy vészhelyzet esetén.

– Az országjárás célja éppen az, hogy előbb a tesztüzemmódban, majd a jövőre nyilvánosan is elérhető applikációban minden olyan funkció elérhető legyen, mely segíti az autisták önállóbb életét – hangsúlyozta a projektvezető.

- KM -


Az autizmus

Az autizmus spektrumzavar, olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet, s nagyon sok megjelenési formája van. Az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy pont ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autistának problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat, viselkedésük „furcsa”, a megszokottól eltérő.

Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élő ember annyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy kézfogás is kellemetlen lehet. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik szemébe. Egy autistára az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, s őszintén megmondja a véleményét másokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában