Helyi közélet

2018.05.04. 08:20

Egy nyíregyházi „rosszfiú” a filmvászonról

Nyíregyháza - A forgatás vidám hangulatát pontosan visszatükrözi a nagy közönségsikerű film.

Nyíregyháza - A forgatás vidám hangulatát pontosan visszatükrözi a nagy közönségsikerű film.

Akcióvígjáték, krimi elemekkel tűzdelve. Röviden így jellemezhető a Valami Amerika című film harmadik epizódja, amit annyira várt a közönség, s persze azok a színészek, akik meghatározó arcai voltak az előző két fejezetnek is. Ugyanígy nagyon várta már egy olyan régi ismerősünk is, akit az elmúlt év nyarán mutattunk be olvasóinknak.

Talán még emlékeznek dr. Gődény Györgyre, a celebek személyi edzőjére, több film meghatározó figurájára, aki civilben és külső megjelenésében is meglehetősen attraktív személyiség. Ő az a szimpatikus, joviális diplomás szakgyógyszerész, aki szépen lassan a magyar film ügyeletes rosszfiújává avan­zsált a mozivásznon.

– Ehhez a fizikumhoz, ami nekem van, ez passzol. Pedig én vagyok az a pali, aki utoljára adja a pofont, ha szükség van rá – vonta meg a vállát nevetve mindjárt a beszélgetésünk elején, hozzátéve, hogy bár több casting cég is menedzseli, eddig általában akkor került bele egy filmforgatás „paklijába”, amikor rosszfiúra volt szükség. Ezúttal sem történt ez másképpen.

Nem egy hálátlan szerep

A filmnek egyébként februárban volt a bemutatója, s hogy dr. Gődény Györgyöt nem kerestük meg egyből, annak némi taktikai oka is volt. A film bemutatkozása nem indult valami simán. A kritikusok fanyalogtak kicsit, ám a minden várakozást felülmúló hatalmas közönségsiker bebizonyította, mekkorát tévedtek.

S ha már a „rosszfiú” imázzsal indítottunk, beszélgetőpartnerünk elárulta, hogy nem egy hálátlan szerepkörről van szó. Bőven lenne még mit kihozni belőle, amit majd abban az angol nagyjátékfilmben csillogtat meg magasabb szinten, amiben orosz gengsztert alakít.

– A Valami Amerika 3-ban eredendően egy táncos feladatra hívtak – idézte fel az első élményeket. – A nézők bizonyára emlékeznek a 2. rész musicalbetétjére, ezt most ide, a harmadik részbe is beemelték, azzal az aprócska csavarral, hogy az előadást ezúttal egy börtön rabjai tálalják. Szóval elsőként mozognom kellett egy bejátszott zenére, majd mutattak egy koreográfiát, s azt nézték, meg tudom-e csinálni. Magam is meglepődtem, hogy elnyertem a szereposztók tetszését. S bár 30 éve szorgalmasan gyakorlok, a családban nem én vagyok a táncos lábú, hanem a feleségem.

– S hogy mennyi szöveges megmozdulásom volt? Alig valami, ami azért sem zavart, mert ebben a filmben olyan élvonalbeli színészek bukkannak fel néhány mondatos szerepben – például Faragó András, Tompos Kátya, Nagy Ervin, Thuróczy Szabolcs vagy Stohl András –, hogy közöttük csendben maradni is kivételes megtiszteltetés volt. Gődény György rendkívül élvezte a munka minden pillanatát. Természetesen neki is megküldték a forgatókönyvet, hogy a maga egységében lássa a sztorit, s béreltek számára egy lakást is, hogy a gyakori próbákról, majd a forgatásról se csúszhasson le soha.

A szappanért mások hajoltak le

– Június közepén kezdődtek a próbák, s augusztus elején lettünk kész a forgatással. Nem volt könnyű beosztani ennyi ismert művész idejét úgy, hogy a filmforgatás a színházi és az egyéb feladatokkal se ütközzön. A próbák során több teljes koreográfiát betanítottak velünk, a filmben ezeket csak adagolva kapjuk vissza. Én az amerikai futballban kapok hideget-meleget, mindaz mégis eltörpülni látszott ahhoz, ami ezzel a tánccal a nyakamba szakadt. Kénytelen voltam venni egy térdvédőt, annyit fetrengtünk és térdeltünk a földön – sorolta.

Azért ne gondolja senki, hogy egy filmforgatás csupán vér és fájdalom. Közben remekül szórakoztak, a zuhanyzós jelenet pedig annál is nagyobb röhögésbe fulladt. György felesége, Melinda ugyan megígértette párjával, hogy a „pucérkodós” témát kerüljük az interjú során, ezt a magas labdát a végén mégsem lehetett elengedni. – Benczik András barátomat – aki civilben klinikai szakpszichológus, de úgy néz ki, mint egy eszeveszett bűnöző –, Ganxsta Zolee-t és engem zuhanyzóba kényszerít egy börtönőr, amikor épp az értékes bélyeget birtokló fivéreket üldözzük. Egyébként a bunyóban is nekünk hármunknak kellett esnünk és vetődnünk, a többi „rossz arc” pedig négykézláb kereste a szappant. Mit szépítsük, le kellett dobnunk a rongyot, s habár a stáb profi módon kezelte a helyzetet, és nők nem tébláboltak a helyszínen, mi így is szétröhögtük az agyunkat.

Egyébként a zuhanyzó dísz­letét egy csarnokban építették fel, a „járólap” alatt polifoammal, hogy tompítsa a bunyózók esését. Az első próbákon még vadonatúj volt, de a forgatásra úgy leantikolták, mint ami fölött kemény börtönévek, legalább negyedszázad elsuhant már.

Barátságok, sikerek, szerepek

Néhány érdekesség a filmről, amit dr. Gődény György mesélt el nekünk:

– Senki se tud annyi viccet, mint Faragó András, ráadásul remek viccmesélő, így vidám pillanatokban soha nem volt hiány.

– Nagy mókamesternek bizonyult Nagy Ervin is, akivel György eddig csak futólag találkozhatott. A fiúk közül többet ült a sminkben, mint a lányok, mert minden forgatási napon újra és újra fel kellett tenni a tetoválásait.

– A sikergyáros Herendi Gábor nem csupán remek színészvezető, de rendet is ügyesen tart a forgatáson, nagy megtiszteltetés volt vele dolgozni.

Érdekességek Dr. Gődény Györgyről:

– Korábban ódzkodott a nyilvános szerepléstől, ám most annyira magával ragadta a forgatás könnyed, baráti hangulata, hogy még a díszbemutató moderátori szerepkörét is elvállalta.

– A díszbemutatón Ónodi Eszter – akivel az HBO Aranyélet című sorozatában már szerepelt korábban – a reményét fejezte ki, hogy a következő produkcióban is találkoznak majd.

– Dr. Gődény Györgynek komoly castingsorozata volt a Kojot című filmre, de az utolsó pillanatban nem őt választották. – A te szemedben ott a városi intelligencia, nekem viszont egy vidéki arc kellene – közölte vele a rendező. Pedig elmondása szerint nagyon megküzdött azért a szerepért, úgy ki volt akkor „pattintva”, mint egy akcióhős.

– Főgonoszt játszott legutóbb a menekültkérdés lelkiismereti szempontjait vizsgáló Sandwich című rövidjátékfilmben, amely Los Angelesben és Calcuttában is több fesztiváldíjat bezsebelt.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában