Helyi közélet

2018.05.29. 15:10

Európai filmek – ingyen!

Nyíregyháza - Péntekig minden délután várják a filmbarátokat.

Nyíregyháza - Péntekig minden délután várják a filmbarátokat.

Ismét itt a méltán népszerű Európai Filmhét: május 28-ától június 1-jéig öt filmet láthat a közönség Nyíregyházán a Krúdy Art Moziban a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Információs Központja jóvoltából. A francia, magyar, olasz és spanyol filmek között lesz dráma, vígjáték és a kisebbek örömére animációs kalandfilm is. A szervezők többféle náció életét bemutató alkotás közül válogattak és figyeltek a műfaji sokszínűségre is. A megyei szervezet tapasztalatai szerint a lakosság nagyon várja az ingyenes vetítéseket, ők pedig igyekeznek a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni e különleges rendezvényt.

Alapvető jogok

Minden lehetőséget megragadnak az Európai Unióval kapcsolatos ismeretátadásra, ezúttal a filmek előtt nagyon rövid kisfilmeket is levetítenek, melyek a film eszközeivel mutatják meg az európai uniós polgárok alapvető jogait (megkülönböztetésmentesség, szolidaritás, tolerancia, stb.). Az ingyenes jegyek még korlátozott számban, regisztráció ellenében átvehetők a Benczúr tér 7. szám alatt naponta 7.45–17 óra között, csütörtökön 19, pénteken pedig 15 óráig. KM

Az Európai Filmhét nyíregyházi programja

Kedd, 17.15: Aurora Borealis – Északi fény (magyar film)

A fim két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) hirtelen kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

Szerda, 17.15: Madame (francia vígjáték)

Anne és Bob egy mesés párizsi kastélyba költöznek. Miközben az első, fényűző vacsorát tervezik, a ház úrnője észreveszi, hogy tizenhárom teríték van az asztalon, ez pedig rossz ómen. Ezért megkéri a szobalányt, Mariat, hogy erre az estére változzon át egy tehetős spanyol úrnővé, és igyekezzen jó benyomást kelteni. Az alakítás olyan jól sikerül, hogy egy dúsgazdag vendég azonnal beleszeret a kissé ügyetlen, ám csupa szív nőbe.

Csütörtök, 17.15: Fortunata (olasz dráma)

Fortunata egyedülálló anya, Róma külvárosában él lányával. Bár az élete telis-tele van embert próbáló kihívásokkal, mégis örökké derűsen küzd az álmaiért. Erőszakoskodó, alkoholista rendőr férjétől nem egyszerű elválni, és kislányát jól láthatóan megviseli a helyzet. Az sem könnyíti meg az életüket, hogy Fortunata éjt-nappallá téve dolgozik azért, hogy megnyithassa saját fodrászszalonját és végre a saját lábára állhasson. A helyzetet bonyolítja, hogy a kislányt a válóper miatt vizsgáló sármos pszichológus Fortunátában azt a nőt látja, akivé a nő valójában válni szeretne. Ezt az erős és elszánt asszonyt leveszik a lábáról feltörő érzései a szakértő iránt, ám szenvedélyes viszonyukra egy súlyos baleset következtében fény derül.

Péntek 16 óra: Tad, az utolsó felfedező (spanyol animációs kalandfilm)

Tad Las Vegasba utazik, hogy megnézze Sara Lavroff régésznő bemutatóját a legújabb felfedezéséről, és ez nem más, mint a papirusz, mely igazolja, hogy létezik a nyaklánc, amely a legendás Midász királyé volt, akinek az érintésétől minden arannyá változott. Ám Tad és Sara boldog találkozója nem tart sokáig, egy gonosz gazdag ember ugyanis elrabolja a régésznőt, hogy megszerezze a talizmánt, és így végtelen gazdagságra tegyen szert. Tad egy percig sem tétovázik: világ körüli útra indul, hogy a papagája (Belzoni), és a kutyája (Jeff), no meg csavaros esze segítségével megmentse Sarát, az utazás közben pedig új barátokkal és új gonosztevőkkel is megismerkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában