Helyi közélet

2018.05.28. 12:22

Feledhetetlen élményekben volt részük

Nyíregyháza - Elsőrangú élmények gazdagították május utolsó hétfőjét a nyíregyházi Móricz-iskola diákjainak. Ők is részesei lehettek annak az élménypedagógiai programsorozatnak, amellyel a Nyíregyházi Tankerületi Központ kedveskedett nekik és a fenntartásában működő iskolák tanulóinak.

Nyíregyháza - Elsőrangú élmények gazdagították május utolsó hétfőjét a nyíregyházi Móricz-iskola diákjainak. Ők is részesei lehettek annak az élménypedagógiai programsorozatnak, amellyel a Nyíregyházi Tankerületi Központ kedveskedett nekik és a fenntartásában működő iskolák tanulóinak.

„Észre fogod venni, hogy a gyapjú hipp-hopp felfogja a nedvességet! Érdekes, ugye?” – mondta hangosan Lauber Laura etnográfus, muzeológus, aki a nemezelés rejtelmeibe vezette be az elsősöket a Sóstói Múzeumfaluban.

– Nagyon tetszik a sok érdekes program. Azért is jó, hogy ezeket megmutatják nekünk, mert utána mi is tudunk beszélni róla a felnőtteknek – említette az első osztályos Beör Petra.

Az újlétai magtár szomszédos helyiségében tányért pingáltak a diákok.

– A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartóként törekszik arra, hogy a minőségi oktatás és nevelés mellett különböző élményekkel is gazdagodjanak. A közel 40 millió forintos, teljes egészében tankerületi forrásból 19 ezer tanulót tudtunk megajándékozni az értékes programokkal – közölte Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató. – A múzeumfaluban az elsősök népi játékok segítségével ismerkedhetnek hagyományainkkal, a második, a harmadik és a negyedik évfolyamokon tanulók ékszert készíthetnek, gyertyát önthetnek, vagy mézeskalácsot süthetnek. A felsősök kerámia- vagy bútorfestésen vehetnek részt, és kipróbálhatják a fazekasmesterséget. A Jósa András Múzeumban múzeumpedagógiai órákon vehetnek részt a felső tagozatos tanulók. A Krúdy Gyula Art Moziba az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai látogatnak el és néznek meg egy filmet. A Móricz Zsigmond Színház az alsósokat fogadja, ahol a gyerekek az éppen aktuális kiállítás mellett egy színdarabot is megtekinthetnek. A középiskolások a Nyíregyházi Állatparkba kirándulnak. Ezekre a helyekre nem biztos, hogy minden diák eljut, de így, szervezett keretek között azonban mindenki részesül az élményből.

– Mi választhattunk a filmek közül: az alsósaink Az utolsó felfedező animációs filmet, míg a felsősök a Kincsemet nézték meg hétfőn. Négy tagintézményünk van, ma közel 500 gyermek részese a hasznos élményfoglalkozásoknak. Egész évben igyekeztünk változatossá, színessé tenni az oktatást, a tankerület kezdeményezését kiváló lehetőségnek tartom – fogalmazott Illés Zoltán, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában